Falska wienerbröd

Publicerat:
2020-03-30Tillagningstid:
En av höjdpunkterna på sommaren är ändlösa fikastuder med nära och kära. Kanske i bersån, på balkongen eller bryggan. En slät kopp kaffe är aldrig fel, men det är roligt att ha några bra recept i rockärmen för att snabbt sno ihop ett fika på grejor man ofta har hemma redan. Kakan får ett härligt, knäckigt täcke och vaniljsmöret bildar små wienerbrödsliknande ”pölar”. Mums!
Ingredienser
4 - 6portioner
Deg
- 50gjäst
- 2½dlkall mjölk, 3 %
- 200gmargarin
- 8dlvetemjöl
- 1tskströsocker
Fyllning
- 200gmargarin
- 1½dlströsocker
- ½dlvanillinsocker
Glasyr
- 1½dlflorsocker
- vatten eller citron
Så lagar du
Glasyr
1. Börja med 1 msk vatten och rör ut till lagom konsistens. Tillsätt mer vatten om det blir för tjockt.
Falska wienerbröd
1. Rör ut jästen i mjölk.
2. Skär margarinet i kuber, nyp ihop/blanda med mjöl och socker.
3. Tillsätt mjölken och arbeta ihop till en deg.
4. Tryck ut degen i en långpanna med bakpapper, kakan ska vara lite mindre än bakpappret.
5. Rör ihop ingredienserna till fyllning, bred ut den över kakan.
6. Jäs 1 timme.
7. Grädda kakan i 225 grader ca 15 minuter eller tills den är genombakad. Låt svalna.
8. Blanda florsocker och vatten, ringla över kakan. Låt stelna och skär i bitar.