Sommarprimörsallad med ansjovisdressing och ramslök

Sommarprimörsallad med ansjovisdressing och ramslök

Publicerat:

Tillagningstid:

Ingredienser

4 - 6portioner

<b>Sallad</b>

    Ett stort fång av valfria färska primörer.

      Vi har valt följande:

      • 8
        majrovor
      • 20
        rödbetor
      • 10
        grön sparris
      • 4
        vit sparris
      • 8
        sockerärtor
      • 8
        morötter
      • 1
        blomkålshuvud
      • 1
        buntlök (knipplök)
      • 200g
        färskpotatis

      <b>Dressing</b>

      • 1
        lölkokt ägg
      • 3
        ansjovisfiléer
      • 1dl
        solrosolja
      • 8
        ramslökar
      • 1tsk
        senap
      • 0,5
        citron
      • 1nypa(or)
        salt

      peppar

        Så lagar du

        Sallad:

        Koka potatisen i rikligt saltat vatten. Lägg de kokta sköljda potatisarna

        på ett serveringsfat.

        Klyfta majrovorna. Skär bort blasten från rödbetorna. Skala den vita sparrisen. Bryt av och släng den hårda delen på grön och vit sparris.

        Dela på mitten. Ta bort blasten och skala morötterna. Dela på mitten.

        Skär bort botten och bladen från blomkålen. Bryt i mindre buketter.

        Dela buntlöken på längden i fyra delar.

        Doppa buntlöken en kort stund i en stor kastrull med rikligt saltat

        kokande vatten. Lägg därefter ner i en skål med isvatten för att stanna

        upp kokningen. Låt rinna av och lägg på ett stort serveringsfat.

        Koka blomkålen i tre till fyra minuter i samma vatten som löken. Lägg i

        isbad i två minuter. Lått rinna av och lägg på serveringsfatet.

        Upprepa samma sak med morötter, sparris och majrovor. De kan koka

        tillsammans. Det räcker med cirka två minuters uppkok för dem. De ska vara

        lite hårdare än al dente.

        Gör samma sak med sockerärtorna och rödbetorna. Se till att koka

        rödbetorna sist eftersom vattnet blir rött. De behöver inte skalas eftersom

        de är så små.

        Dressing:

        Koka ägget i två minuter. Dela på mitten och gröp ur ägget ur skalet.

        Mixa ägget med stavmixer tillsammans med senap, salt, finhackad ramslök,

        pressad citron och ansjovis. Tillsätt oljan i en tunn stråle medan

        du mixar. Slå upp i en skål och peppra.

        Ringla dressingen över primörerna. Servera!

        Dela det här receptet med dina vänner!