Sommartårta med maräng & jordgubbar

Publicerat:
2012-10-24Tillagningstid:
Ingredienser
6portioner
- 4stägg
- 1½dl+ 1 msk socker
- 5mskvatten
- 100gsötmandlar
- 4dlcrème fraiche
- 1stcitron
- 1mskvanlijsocker
- 2literjordgubbar
- någrakvist(ar)färsk mynta eller citronmeliss
Så lagar du
Gör marängen:
Sätt ugnen på 150 grader.
1. Vispa äggvitorna till ett löst skum tillsammans med 1 matsked socker. Häll resten av sockret och 5 msk vatten i en kastrull. Låt koka tills det blir segt, men inte brunt. Konsistensen ska påminna om vit sirap.
2. Häll den sega sockerlagen i äggvitan under vispning. Vispa länge, tills marängen är rumstempererad. Bred ut marängen till en rundel, 20 - 25 cm diameter, på bakplåtspapper som ligger på en plåt. Ställ i ugnen.
3. När marängen stått i ugnen i 1 timme: lägg på de hackade mandlarna och låt stå i ytterligare 15 minuter.
Gör fyllningen:
1. Vispa upp crème fraichen med elvisp så att den blir hård. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur innehållet.
2. Riv skalet från en citron. Blanda ned i crème fraichen med vanilj och socker. Bred ovanpå den helt kalla tårtbottnen och toppa med rikligt med skivade jordgubbar.
3. Garnera med mynta eller citronmeliss.