Sommartårta med maräng & jordgubbar

Jordgubbar, grädde, citron, mandel.

Publicerat:

Tillagningstid:

Svensk sommar är knappt sommar utan jordgubbstårta. Garnera gärna med mynta och citronmeliss för för att få jackpot.

Ingredienser

6portioner

  • 4st
    ägg
  • dl
    + 1 msk socker
  • 5msk
    vatten
  • 100g
    sötmandlar
  • 4dl
    crème fraiche
  • 1st
    citron
  • 1msk
    vanlijsocker
  • 2liter
    jordgubbar
  • någrakvist(ar)
    färsk mynta eller citronmeliss

Så lagar du

Gör marängen:

Sätt ugnen på 150 grader.

1. Vispa äggvitorna till ett löst skum tillsammans med 1 matsked socker. Häll resten av sockret och 5 msk vatten i en kastrull. Låt koka tills det blir segt, men inte brunt. Konsistensen ska påminna om vit sirap.

2. Häll den sega sockerlagen i äggvitan under vispning. Vispa länge, tills marängen är rumstempererad. Bred ut marängen till en rundel, 20 - 25 cm diameter, på bakplåtspapper som ligger på en plåt. Ställ i ugnen.

3. När marängen stått i ugnen i 1 timme: lägg på de hackade mandlarna och låt stå i ytterligare 15 minuter.

Gör fyllningen:

1. Vispa upp crème fraichen med elvisp så att den blir hård. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur innehållet.

2. Riv skalet från en citron. Blanda ned i crème fraichen med vanilj och socker. Bred ovanpå den helt kalla tårtbottnen och toppa med rikligt med skivade jordgubbar.

3. Garnera med mynta eller citronmeliss.

Dela det här receptet med dina vänner!