Soppa på rostad butternutpumpa

Publicerat:
2023-10-18Tillagningstid:
Butternutpumpa är en mångsidig råvara med en söt och lite nötaktig smak. Den passar bra i pajer, soppor och i matiga sallader. Benjamin Smith står för receptet till den här smakrika soppan.
Ingredienser
6 - 8portioner
Soppa
- 1stbutternutpumpa (cirka 700g)
- 2mskolja till stekning
- 1 ststor gul lök
- 3 stora klyfta(or)vitlök
- 2dltorrt vitt vin
- 2mskrödvinsvinäger
- 1mskäppelvinäger
- 4dlgrönsaksbuljong (4 dl vatten + 3 msk grönsaksfond)
- 5dlmjölk
- 6dlgrädde
- 2msksvampsoja
- 2mskvitpeppar
- 1tsktabasco
- 150gsmör
- 1stcitron
- 1kruk(or)färsk timjan
- olivolja
- salt och svartpeppar
- salt
Friterad grönkål och morot
- 3stgula morötter
- 100ggrönkål
- 2literolja för fritering
- en två liters kastrull
- termometer
- salt enligt smak
Så lagar du
Soppan
- Värm ugnen till 200 grader.
- Skär pumpan på längden och gröp ur frön med en sked.
- Snitta pumpan med en kniv och krydda med olivolja, salt, peppar och timjan.
- Rosta med skalet uppåt på bakplåtspapper i ugnen i 20-30 minuter tills den är mjuk. En gaffel skall lätt gå igenom.
- Ta under tiden itu med soppbasen.
- Häll olja och smör i en mellanstor stekpanna och stek tärnad lök och vitlök tills löken är ljusbrun och aromatisk.
- Avglasera pannan med vitt vin, tillsätt rödvins- och äppelvinäger och reducera till hälften.
- Tillsätt buljong, mjölk, grädde, soja, vitpeppar och fem kvistar färsk timjan och låt sjuda 5 minuter.
- Ta loss skalet av pumpan. Skär fruktköttet i bitar.
- Mixa i mixer på hög hastighet tillsammans med gräddblandningen som hälls i lite i taget. Det är väldigt hett så var försiktig.
- Låt mixern snurra långsamt och tillsätt 100 g kallt smör för emulgering.
- Pressa i färsk citronsaft lite i gången under fortsatt mixning.
- Krydda med tabasco och salt enligt smak.
Friterad grönkål och morot
- Lägg 2 liter olja som lämpar för fritering, till exempel varmpressad rypsolja eller solrosolja, i en medelstor kastrull och hetta upp till 175 grader. Använd termometer.
- Skär morötterna tunt med mandolin eller gör remsor med en skalare. Eventuella rester kan användas i själva soppan.
- Ta bort de tjockaste bladnerverna från kålen och riv bitar i chipsstorlek.
- Fritera separat, cirka 40 sekunder, morötterna först eftersom kålen färgar oljan grön. Var försiktigt med grönkålen som sprätter olja p.g.a. sitt vätskeinnehåll. Håll ett noggrant öga på dem så att de inte bränns. Ta upp och lägg på fat med hushållspapper, salta genast.