Soppa på rostad butternutpumpa

Soppa på rostad butternutpumpa i en svart och gul skål toppad med grönkål.

Publicerat:

Tillagningstid:

Butternutpumpa är en mångsidig råvara med en söt och lite nötaktig smak. Den passar bra i pajer, soppor och i matiga sallader. Benjamin Smith står för receptet till den här smakrika soppan.

Ingredienser

6 - 8portioner

Soppa

  • 1st
    butternutpumpa (cirka 700g)
  • 2msk
    olja till stekning
  • 1 st
    stor gul lök
  • 3 stora klyfta(or)
    vitlök
  • 2dl
    torrt vitt vin
  • 2msk
    rödvinsvinäger
  • 1msk
    äppelvinäger
  • 4dl
    grönsaksbuljong (4 dl vatten + 3 msk grönsaksfond)
  • 5dl
    mjölk
  • 6dl
    grädde
  • 2msk
    svampsoja
  • 2msk
    vitpeppar
  • 1tsk
    tabasco
  • 150g
    smör
  • 1st
    citron
  • 1kruk(or)
    färsk timjan
  • olivolja
  • salt och svartpeppar
  • salt

Friterad grönkål och morot

  • 3st
    gula morötter
  • 100g
    grönkål
  • 2liter
    olja för fritering
  • en två liters kastrull
  • termometer
  • salt enligt smak

Så lagar du

Soppan

  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Skär pumpan på längden och gröp ur frön med en sked.
  3. Snitta pumpan med en kniv och krydda med olivolja, salt, peppar och timjan.
  4. Rosta med skalet uppåt på bakplåtspapper i ugnen i 20-30 minuter tills den är mjuk. En gaffel skall lätt gå igenom.
  5. Ta under tiden itu med soppbasen.
  6. Häll olja och smör i en mellanstor stekpanna och stek tärnad lök och vitlök tills löken är ljusbrun och aromatisk.
  7. Avglasera pannan med vitt vin, tillsätt rödvins- och äppelvinäger och reducera till hälften.
  8. Tillsätt buljong, mjölk, grädde, soja, vitpeppar och fem kvistar färsk timjan och låt sjuda 5 minuter.
  9. Ta loss skalet av pumpan. Skär fruktköttet i bitar.
  10. Mixa i mixer på hög hastighet tillsammans med gräddblandningen som hälls i lite i taget. Det är väldigt hett så var försiktig.
  11. Låt mixern snurra långsamt och tillsätt 100 g kallt smör för emulgering.
  12. Pressa i färsk citronsaft lite i gången under fortsatt mixning.
  13. Krydda med tabasco och salt enligt smak.

Friterad grönkål och morot

  1. Lägg 2 liter olja som lämpar för fritering, till exempel varmpressad rypsolja eller solrosolja, i en medelstor kastrull och hetta upp till 175 grader. Använd termometer.
  2. Skär morötterna tunt med mandolin eller gör remsor med en skalare. Eventuella rester kan användas i själva soppan.
  3. Ta bort de tjockaste bladnerverna från kålen och riv bitar i chipsstorlek.
  4. Fritera separat, cirka 40 sekunder, morötterna först eftersom kålen färgar oljan grön. Var försiktigt med grönkålen som sprätter olja p.g.a. sitt vätskeinnehåll. Håll ett noggrant öga på dem så att de inte bränns. Ta upp och lägg på fat med hushållspapper, salta genast.

 

Dela det här receptet med dina vänner!