Sotad lättgravad lax med gräddfil, rödlök, dill, senap och knäckebröd

Publicerat:
2015-06-16Gravlax är lyxigt och gott om man äter det på rätt sätt. Här är ett lyxigt recept för varma sommarkvällar.
Ingredienser
- 400gfärsk laxfilé
- 3 msksocker
- 1msksalt
- 3dlgräddfil
- 1stliten rödlök
- ½dlfint hackad dill
- 2-3mskgrov senap eller senapspesto
- 8stsmå knäckebröd
Så lagar du
1. Blanda samman socker och salt och gnid sedan in laxen med blandningen på alla sidor.
2. Låt laxen stå 20 minuter i rumstemperatur så att gravningsprocessen sätter igång.
3. Tvätta eller skrapa av gravningsblandningen från laxen och halstra den sedan i en het, torr panna på alla sidor. Lägg laxen på en tallrik och låt den svalna innan du med fingrarna bryter ner laxen i mindre bitar.
4. Häll upp gräddfilen i ett kaffefilter och låt vätskan rinna av i ca 30 minuter.
5. Skala och hacka rödlöken fint och blanda den sedan med finhackad dill.
6. Varva lax och gräddfil i små glas och toppa sedan med lite grov senap, rödlökshack och ett litet knäckebröd.