Sotad lättgravad lax med potatissallad och pepparrotskräm

Publicerat:
2015-08-25Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
Sotad lax
- 600gfärsk laxfilé
- 2msksocker
- 1msksalt
Potatissallad
- 2mskgula senapsfrö
- 2msksocker
- 4mskvinäger
- 1tskdillfrö
- 1tskkorianderfrö
- 400gfärskpotatis, kokt
- 400ggulbeta, kokt och skalad
- 400ggurka
- 3stsalladslökar
- 3dlhackad dill
- 3mskolivolja
- salt och peppar
Pepparrotskräm
- 2dlturkisk yoghurt
- ½dlmycket finriven färsk pepparrot
- ½stcitron, saften
- 1mskdijonsenap
- 1tskhonung
Så lagar du
Sotad lax
1. Blanda samman salt och socker och gnid in laxen med blandningen.
2. Låt laxen stå i kyl i ca en timme och tvätta sedan av blandningen med kallt vatten.
3. Halstra biten i ett hett stekjärn utan fett så att du får en lätt ”sotad” yta på laxen. Baka klart laxen i ugnen på 100 grader tills laxen är medium.
4. Bryt loss färdiga bitar och servera med potatissallad och pepparrotskräm.
Potatissallad
1. Koka upp 5 dl vatten och koka senapsfröna i 3 minuter. Spola sedan i kallt vatten.
2. Blanda samman socker med två matskedar vinäger och lägg senapsfröna i detta. Låt stå ca 30 minuter.
3. Hetta upp en stekpanna och rosta dillfröna. Låt de svalna och mortla de sedan tillsammans med korianderfrö. Blanda samman med senapsfrön och smaksätt med lite mer vinäger, salt och peppar till en ganska skarp vinägrett.
4. Skär ner färskpotatis, gulbeta, gurka och salladslök i fina bitar och lägg i en bunke.
5. Blanda ner den hackade dillen och vinägretten.
6. Smaka av med salt och peppar.
Pepparrotskräm
1. Blanda samman samtliga ingredienser i en skål och servera.