Sötpotatissallad med rostad grönkål och grov senapsdressing

Publicerat:
2016-12-14Tillagningstid:
Ingredienser
6portioner
Salladen
- 800gsötpotatis
- 2-3mskolivolja
- 1tsksalt
- 1krmnymalen svartpeppar
- 2stmedelstora rödlökar
- 2stapelsiner
- 1knippa(or)grönkål (ca 5 dl plockade blad)
- 2mskolivolja
- 1-2krmsalt
Dressing
- 1mskrödvinsvinäger
- 2-3mskgrov julsenap
- 3mskrapsolja
Så lagar du
1. Sötpotatis: Sätt ugnen på 225°. Skala och dela potatisen i klyftor eller tärningar. Lägg den på en bakpappersklädd plåt, droppa över olja, krydda och vänd runt så det blandas väl. Rosta 15–20 minuter mitt i ugnen tills potatisen mjuknat och fått färg.
2. Blanda alla ingredienser till dressingen i en stor bunke. Skala och strimla löken, skala apelsinerna, dela i kvartar och skiva. Blanda ner sötpotatis, lök och apelsin i dressingen och låt dra medan grönkålen rostas.
3. Grönkål: Skölj grönkålen väl, plocka bladen och riv dem i mindre bitar. Lägg dem på en plåt med bakpapper och ringla över olivolja, strö på salt och gnid in oljan i bladen. Sprid ut i ett jämnt lager. Rosta mitt i ugnen i 5-7 min tills bladen är krispiga men inte bränts, passa noga.
4. Lägg upp sötpotatissalladen på ett stort fat, fördela grönkålen över och servera.
Också på bordet
Gott bröd
Smör
Svensk lagrad hårdost