Sötpotatissoppa med örtolja

Sötpotatissoppa med örtolja

Publicerat:

Tillagningstid:

En soppa med lite skjuts i smaken landar bra i magen. Med rostade pumpakärnor på toppen som bryter av konsistensen blir upplevelsen komplett.

Ingredienser

4portioner

Soppa

  • 6dl
    vatten
  • 2st
    morötter
  • 400g
    sötpotatis
  • 1st
    grönsaksbuljong, tärning
  • 2tsk
    riven färsk ingefära
  • 2st
    rivna vitlöksklyftor
  • 1dl
    pressad apelsinsaft
  • peppar och salt
  • 1msk
    smör

Örtolja

  • 1dl
    olivolja
  • 2dl
    färsk koriander
  • 1msk
    citronsaft
  • salt och peppar

Till servering

  • 50g
    pumpakärnor

Så lagar du

1. Rosta pumpakärnorna i en torr, het stekpanna cirka tre minuter.

2. Koka upp vatten och lägg i buljongtärning. Skala morötter och sötpotatis och skär i bitar.

3. Fräs morötter och sötpotatis i smör i en gryta, riv ned vitlök och ingefära. Häll över grönsaksbuljongen och koka grönsakerna mjuka, ca 15 minuter.

4. Häll i den pressade apelsinsaften och smaksätt med svartpeppar och ev salt. Mixa soppan slät.

5. Örtolja: Mixa olivoljan med koriander och citronsaft till en slät örtolja. Smaka av med salt och peppar.

6. Häll soppan i små skålar och toppa pumpakärnorna och ringla över lite örtolja.

Dela det här receptet med dina vänner!