Sous-vide röding med apelsin och hummersås

Publicerat:
2019-03-06Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 4strödingfiléer med skinn, 120-150 g/st
- 1msksalt
- 1mskapelsinvinäger
- 1stapelsin, zesten
- 1mskdillfrön
- 2krmnymortlad vitpeppar
Sous-vide-rotsaker
- 100gpotatis
- 100gmorötter
- 100gpalsternacka
- 50gkålrot
- 1knippa(or)dill
- 100gsmör
- 1msksalt
- 1tsknymortlad vitpeppar
Krämig hummersås med godis
- 3dlgrädde
- 2-3stkarameller med anissmak
- 2mskhummerfond
- 1mskvinäger
- ½stcitron
- 1stschalottenlök
- 1mskmajsstärkelse för redning
- 1mskvatten
- 2krmnymortlad vitpeppar
- 1-2krmsalt
Så lagar du
1. Torka av rödingfiléerna och salta lätt. Riv apelsinzesten och fördela över fisken.
2. Mortla samman pepparkornen och dillfröna och krydda rödingen. Ge varje filé en skvätt apelsinvinäger och stoppa dem i en vakuumpåse.
3. Ställ din sous-vide-cirkulator på 45 grader i 30 minuter. Du kan också använda dig av en kastrull med vatten och en flytande termometer (det viktiga är att vattnet håller exakt rätt temperatur).
4. Skala och dela rotsakerna i stavar eller klyftor. Krydda med vitpeppar och lägg rotsakerna i vakuumpåse tillsammans med dill och smör. Ställ din sous-vide-cirkulator på 89 grader i en timme.
5. Förbered såsen. Skala och hacka löken, fräs den lätt, slå på vinäger och låt den reducera snabbt.
6. Tillsätt grädden, godisarna och hummerfonden och låt koka ihop. Red med majsstärkelse och smaka av med salt och vitpeppar.
7. Värm upp rotsakerna i sous-viden tillsammans med rödingen, i 15 minuter. Ta upp och servera med såsen.
Övrigt
Apelsinvinäger går att köpa i matbutiken, men du kan lätt göra din egen!
Skala en apelsin, lägg i en mixer och tillsätt 1 deciliter balsamicovinäger. Mixa ordentligt, häll upp på burk och låt den stå i rumstemperatur i en vecka.