Souvlaki med dilltzatziki & grekisk sallad

Souvlaki med dilltzatziki & grekisk sallad

Publicerat:

Ingredienser

4portioner

  • 800 g
    lammentrecote, i bitar
  • 8st
    orientaliska bröd (eller pitabröd)

Marinad:

  • 2st
    vitlöksklyftor
  • 1st
    ekologisk citron
  • ½-1st
    röd spansk peppar, urkärnad och skivad
  • 1msk
    färsk oregano, hackad eller 1 tsk torkad
  • ½dl
    olivolja

en knivsudd spiskummin (valfritt)

    Spett:

    • 1st
      röd lök, klyftad
    • 1 st
      gul paprika, i bitar
    • 2st
      lime, i tjocka skivor

    salt, svartpeppar

      Dilltzatziki:

      • ½st
        gurka, skalad, urkärnad och riven
      • 2msk
        dill, hackad
      • 3dl
        mezeyoghurt
      • 1tsk
        vitvinsvinäger
      • 2st
        vitlöksklyftor, rivna

      salt, vitpeppar

        Grekisk sallad:

        • 1st
          gurka, skalad, urkärnad och grovt hackad
        • 4 st
          tomater, i bitar
        • 1dl
          svarta kalamataoliver
        • 100 g
          fetaost
        • ½st
          röd lök, strimlad
        • 2tsk
          rödvinsvinäger
        • 1msk
          olivolja
        • 1nypa(or)
          torkad oregano eller 1 tsk färsk, hackad

        Så lagar du

        Börja med marinaden: Mortla samtliga ingredienser, blanda med köttet och låt marinera minst 1 timme. Tänd grillen under tiden och förbered tillbehören (nedan). Trä upp köttet på spett (träspett blötlägger du 30 min innan) varvat med lök, paprika och lime. Grilla runt om på hög värme under lock tills ytan får vacker färg, salta och peppra.

        Dilltzatziki: Lägg gurkan i en sil med lite salt, låt stå under tiden du blandar övriga ingredienser. Rör ner gurka och smaka av med salt och peppar.

        Grekisk sallad: Blanda samtliga ingredienser, smaka av med salt och peppar.

        Dela det här receptet med dina vänner!