Souvlaki med dilltzatziki & grekisk sallad

Publicerat:
2012-10-24Ingredienser
4portioner
- 800 glammentrecote, i bitar
- 8storientaliska bröd (eller pitabröd)
Marinad:
- 2stvitlöksklyftor
- 1stekologisk citron
- ½-1ströd spansk peppar, urkärnad och skivad
- 1mskfärsk oregano, hackad eller 1 tsk torkad
- ½dlolivolja
en knivsudd spiskummin (valfritt)
Spett:
- 1ströd lök, klyftad
- 1 stgul paprika, i bitar
- 2stlime, i tjocka skivor
salt, svartpeppar
Dilltzatziki:
- ½stgurka, skalad, urkärnad och riven
- 2mskdill, hackad
- 3dlmezeyoghurt
- 1tskvitvinsvinäger
- 2stvitlöksklyftor, rivna
salt, vitpeppar
Grekisk sallad:
- 1stgurka, skalad, urkärnad och grovt hackad
- 4 sttomater, i bitar
- 1dlsvarta kalamataoliver
- 100 gfetaost
- ½ströd lök, strimlad
- 2tskrödvinsvinäger
- 1mskolivolja
- 1nypa(or)torkad oregano eller 1 tsk färsk, hackad
Så lagar du
Börja med marinaden: Mortla samtliga ingredienser, blanda med köttet och låt marinera minst 1 timme. Tänd grillen under tiden och förbered tillbehören (nedan). Trä upp köttet på spett (träspett blötlägger du 30 min innan) varvat med lök, paprika och lime. Grilla runt om på hög värme under lock tills ytan får vacker färg, salta och peppra.
Dilltzatziki: Lägg gurkan i en sil med lite salt, låt stå under tiden du blandar övriga ingredienser. Rör ner gurka och smaka av med salt och peppar.
Grekisk sallad: Blanda samtliga ingredienser, smaka av med salt och peppar.