Spaghetti alla norma

Publicerat:
2016-11-08Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 400-500gspaghetti
- 2msksalt, till kokning
- 1stmedelstor aubergine
- 2msksalt, till ”urvattning” av aubergine
- 1stlök
- 1stvitlöksklyfta
- 1burk(ar)tomater
- 1stsmulad chilifrukt (peperoncino)
- ½dlbasilika, finhackad
- 4mskolivolja
- 100griven parmesanost eller pecorino
- extra olivolja till stekning
Så lagar du
1. Skala auberginen med en potatisskalare och skär den i skivor, gärna på tvären. Lägg skivorna i en stor skål, strö över 2 msk salt och sätt en plastfolie över skålen, låt den stå i ungefär en timme, då drar saltet ut vätskan och även den beska smak som finns i aubergine. Riv osten.
2. Häll olivolja i en kastrull. Skala och hacka löken och stek den tills den mjuknar. Skala och skiva vitlöksklyftan så tunt du kan, och lägg den i kastrullen, smula i peperoncino. Låt vitlöken steka tills den börjar få lite gyllene färg. Häll på tomaterna och låt alltihop puttra på medelstark värme i ungefär 15 minuter.
3. Skölj och torka av aubergineskivorna ordentligt med hushållspapper.
4. Stek aubergine i rikligt med olivolja. stek på båda sidor så de får fin färg. Lägg över dem på en tallrik med hushållspapper. Fyll på med mer olja i stekpannan mellan varven om det behövs.
5. Sätt på en stor kastrull med mycket vatten till pastan. Salta och lägg i pastan. Koka tills pastan är ”al dente” och häll av vattnet i ett durkslag.
6. Lägg pastan i kastrullen med tomatsås, rör om ordentligt. Blanda ner den rivna osten, finhackad basilika och lägg på de stekta aubergingeskivorna.