Ingredienser
4portioner
- 400-500 gspaghetti eller linguine
- 2msksalt
- 1dlolivolja
- 1burk(ar)hela tomater
- 2 stvitlöksklyftor
torkade chilifrukter (peperoncini)
- 1/2 dlkapris
- 4stsardeller
- 1dlsvart oliver med kärna
färsk bladpersilja
- ca 1/2tsksalt
Så lagar du
Häll oljan i en stor stekpanna med höga kanter. Sätt den på medelstark värme. Ta bort skalet av vitlöksklyftorna och ta ur kärnorna ur oliverna. Lägg i vitlöksklyftorna och peperoncini och stek dem i ett par minuter, tills vitlöksklyftorna blivit lätt gyllene. Lågg i sardellerna och låt de smälta i oljan. Lägg i tomat, kapris och oliver. Låt alltihop puttra på medelstark värme i 15 – 20 minuter. Lägg i persiljan och smaka av med salt. Ställ åt sidan.
Sätt på en stor kastrull med mycket vatten på medelstark värme till pastan. När vattnet kokar, salta och lägg i pastan. Koka tills pastan är ”al dente” när du smakar av den och häll då av vattnet i ett durkslag.
Lägg i pastan i stekpannan med tomatsås och rör om ordentligt. Sätt pannan på den varma plattan och låt såsen nätt och jämnt koka upp. Servera med detsamma. Gärna med riven parmesanost!