Spanska kräftor med tomat, chili och vitlök

Publicerat:
2019-08-21Tillagningstid:
Flodkräftor heter Cangrejos de Rio på spanska eller, om man översätter ordagrant, krabbor från floden. Man äter dem gärna varma i en tomatsås med lite hetta. Perfekt för kulna sensommarkvällar. Ställ till med en alternativ kräftskiva med lite spanskt rödvin istället för nubbe, goda spanska ostar, aioli och bröd. I den här delikata rätten får svenska kräftor smak av chili, vitlök och tomat.
Ingredienser
4portioner
- 1kgsvenska kräftor, kokta
- 3mskolivolja
- 4tomater, stora och mogna
- 2schalottenlökar
- 2-3klyfta(or)vitlök
- 1tskchiliflakes
- 1 glasvitt vin, torrt
- 1 stortknippa(or)bladpersilja
- 2msksmör
- salt och ev. lite socker
- bröd och manchego-ost till servering
Så lagar du
1. Hacka lök och vitlök fint. Skär tomaterna i tärningar. Skölj kräftorna något så de inte har för stark smak av lagen.
2. Hetta upp olivolja i en stor stekpanna och stek lök och vitlök tills den mjuknat. Tillsätt tomater och chili och låt allt sjuda i cirka 15 minuter.
3. Häll i vitt vin och låt det koka upp. Lägg i kräftorna och låt dem nätt och jämnt bli genomvarma. Strö över rikligt med finhackad persilja.
4. Servera med bröd och ost.