Sparris med lättgjord hollandaise

sparrisar och sås på tallrik

Publicerat:

Tillagningstid:

En god och hemgjord hollandaisesås är bland det bästa man kan servera till färsk sparris. Det här är en variant som är lätt att lyckas med.

Ingredienser

6portioner

Sparris

  • 1-1½kg
    vit sparris, eller ¾-1 kg grön sparris
  • salt
  • lite pressad citron
  • 1msk
    strösocker
  • 1msk
    smör

Hollandaisesås

  • 3st
    äggulor
  • 2msk
    vatten
  • 150g
    rumsvarmt smör
  • 2-3tsk
    pressad citron
  • 2krm
    salt
  • nymald vitpeppar

Så lagar du

Sparris

1. Skär bort den nedersta delen på sparrisstjälkarna. På den gröna sparrisen är det lätt att bryta av. Skala med potatisskalare bort det hårda skalet på den vita sparrisen, börja strax under knoppen där fjällen slutar. Grön sparris behöver som regel inte skalas. Är den grov kan du skala den nedre delen.

2. Koka upp vatten med 2 tsk salt/liter samt socker och smör i en låg vid kastrull. Om du använder vit sparris, tillsätt även ett par teskedar citronsaft. Lägg ned sparrisen i kastrullen och låt den sjuda sakta under lock tills den är mjuk. Det tar cirka 10-15 minuter för vit sparris och 3-5 minuter för grön sparris. Känn alltid med sticka och se till att den inte blir överkokt. Ta upp den och låt den rinna av på en handduk.

Sås

3. Vispa samman äggulor och vatten till en tjock kräm över hett vattenbad eller över svag värme. När äggkrämen tjocknat, passa noga och vispa hela tiden, ta kastrullen från värmen och vispa ner det rumsvarma smöret klickvis.

4. Smaka till sist av med pressad citron, salt och vitpeppar. Håll såsen varm över ljummet vattenbad fram till serveringen.

Dela det här receptet med dina vänner!