Sparris med persiljerot, falsk jord och rök

Publicerat:
2015-05-22Ingredienser
4portioner
- 28stspäda gröna sparris
- 300gpalsternacka
- 4stjordärtskocka
- 6stbananschalottenlök
- 200gsmör
- 2dlmatolja, till fritering
- 1dlmandel med skal
- 3skiva(or)mörk kavring
- 5skiva(or)pumpernickel
- vitvinsvinäger
- socker
- salt
- 1strökmaskin, alspån eller äppelspån
Så lagar du
1. Skala jordärtskockorna och lägg i en liten kastrull tillsammans med smöret. Koka jordärtskockorna tills de är mjuka i smöret på medelhög värme. Smöret skall sakta brynas under tiden.
2. Skala palsternackan och koka 200 g palsternacka i vatten tills den är riktigt mjuk.
3. Mixa palsternackan tillsammans med lite av smöret från jordärtskockorna och lite vatten till en slät och fin puré. Smaka av med salt.
4. Skär ner resterande palsternacka i små tärningar och lägg i en liten skål. Blanda samman vinäger, socker och vatten och koka hastigt upp på spisen. Häll den varma lagen över den tärnade palsternackan och låt stå ca 30 minuter innan servering.
5. Skala och skiva löken i tunna ringar. Hetta upp oljan i en kastrull tills oljan är 160 grader varm och fritera löken tills den är gyllene och har slutat att bubbla i oljan. Lägg löken på hushållspapper och låt rinna av.
6. Rosta mandeln i ugnen 200 grader i ca 10 minuter och hacka den sedan grovt.
7. mula sönder kavring och pumpernickel och blanda samman med den friterade löken och den hackade mandeln. Tillsätt lite av det brynta smöret från jordärtskockorna tills du har fått en konsistens som liknar jord.
8. Skär sparrisen i mindre bitar, gärna olika långa och stek sparrisen sedan hastigt. Salta lätt.
9. Använd en liten, djup tallrik. Lägg i en jordärtskocka, picklad palsternacka, palsternackspuré, stick sedan ner topparna av sparrisen och toppa med den falska jorden så att det ser ut som om att sparrisen växer upp ur jorden.
10. Garnera med vattenkrasse och kryddkrasse. Placera en glaskupa över tallriken och fyll denna med rök med hjälp av en rökmaskin. Lyft av kupan vid bordet.