Sparris med rökt lammsida, humleskott och rökt majonnäs

Sparris med rökt lammsida, humleskott och rökt majonnäs

Ingredienser

4portioner

  • 20st
    gröna sparris
  • 20st
    humleskott
  • 2st
    charlottenlök
  • 100g
    rökt sida av lamm eller fläsk
  • smör
  • Salt och peppar
  • Vitt vin

Majonnäs:

  • 2st
    äggulor
  • 2msk
    senap
  • 1msk
    vinäger
  • lite salt
  • 3dl
    solrosolja
  • 1st
    röklåda och alespån till rökningen

Så lagar du

Blanda samman äggulor, senap, vinäger och salt. Lägg detta i en värmetålig liten bunke som placeras i röklådan när den är riktigt ordentligt fylld med rök. Ta bort röklådan från dess värmekälla och låt koppen stå i den i ca 10 minuter. Lägg äggulorna i en ny bunke och tillsätt oljan under konstant vispning eller med hjälp av en stavmixer.

Skala sparrisen om det behövs.

Hyvla 4 st riktigt tunt med hjälp av en mandolin (eller osthyvel) och lägg i kallt vatten så att de får lite extra spänst.

Hacka ner charlottenlöken riktigt fint och gör likadant med det rökta köttet. Fräs lök och kött i smör tills det har fått lite färg och tillsätt sedan den skalade sparrisen (inte den tunt skurna) och låt sparrisen fräsa med i någon minut.

Skär ner humleskotten i små bitar och tillsätt dessa.

Låt den tunt skurna sparrisen få rinna av och häll lite olivolja på den.

Lägg upp den stekta sparrisen tillsammans med allt det goda i pannan och garnera med den tunna sparrissalladen och klickar av rökt majonnäs.

Dela det här receptet med dina vänner!