Ingredienser
4portioner
- 20stgröna sparris
- 20sthumleskott
- 2stcharlottenlök
- 100grökt sida av lamm eller fläsk
- smör
- Salt och peppar
- Vitt vin
Majonnäs:
- 2stäggulor
- 2msksenap
- 1mskvinäger
- lite salt
- 3dlsolrosolja
- 1ströklåda och alespån till rökningen
Så lagar du
Blanda samman äggulor, senap, vinäger och salt. Lägg detta i en värmetålig liten bunke som placeras i röklådan när den är riktigt ordentligt fylld med rök. Ta bort röklådan från dess värmekälla och låt koppen stå i den i ca 10 minuter. Lägg äggulorna i en ny bunke och tillsätt oljan under konstant vispning eller med hjälp av en stavmixer.
Skala sparrisen om det behövs.
Hyvla 4 st riktigt tunt med hjälp av en mandolin (eller osthyvel) och lägg i kallt vatten så att de får lite extra spänst.
Hacka ner charlottenlöken riktigt fint och gör likadant med det rökta köttet. Fräs lök och kött i smör tills det har fått lite färg och tillsätt sedan den skalade sparrisen (inte den tunt skurna) och låt sparrisen fräsa med i någon minut.
Skär ner humleskotten i små bitar och tillsätt dessa.
Låt den tunt skurna sparrisen få rinna av och häll lite olivolja på den.
Lägg upp den stekta sparrisen tillsammans med allt det goda i pannan och garnera med den tunna sparrissalladen och klickar av rökt majonnäs.