Sparrisrisotto med taleggio

Publicerat:
2022-04-20Tillagningstid:
Risotto är alltid en bra idé! När sparrisen börjar komma är det här en rätt som passar så fint i vårsolen. Laga den med massa kärlek och massa god ost för en elegant, nästintill restaurangrätt! Tänk på att riset ska vara al dente och att risotton ska vara så lös att den flyter ut på tallriken. Inte en stabbig, grötlik klump utan en silkeslen kräm med tuggmotstånd. Här har man tillfälle att briljera som kock!!
Ingredienser
4portioner
- 1stschalottenlök
- 200ggrön sparris
- 2 1/2dlrisottoris t.ex avorioris eller vialone nano
- 2msksmör
- 1½dltorrt vitt vin
- 5 - 6dlgrönsaksbuljong
- 100gtaleggio eller annan smakrik ost
- 1 1/2 dlnyriven parmesan
- ca 1tskpressad citron
- salt och nymald svartpeppar
Så lagar du
- Hacka löken fint. Skär sparrisen i centimeterstora bitar – spara ca 5 cm av toppen och lägg undan så länge.
- Fräs lök, sparris och risottoris i 1 msk smör. Rör om så att det inte får färg.
- När riset har blivit lite genomskinligt häller du på vinet och låter det koka in i ungefär en minut.
- Späd riset med kokande buljong, lite i taget, och håll det småkokande under ständig omrörning. När riset är al dente, mjukt med en spänstig kärna, är det klart. Beroende på rissort tar det 18–20 minuter.
- Dela sparrisknopparna på längden och fräs dem försiktigt i lite smör. Lägg åt sidan.
- Tillsätt en extra slev med buljong, taleggio skuren i tärningar och riven parmesanost och rör om. Klicka i resten av smöret och salta lite om det behövs. Ta gärna några varv med pepparkvarnen. Garnera med sparristopparna.