Spenat- och laxpaj

Publicerat:
2012-10-24Ingredienser
4 - 5portioner
Pajdeg:
- 3dlvetemjöl
- 125gkylskåpskallt smör
- 3mskiskallt vatten
Fyllning:
- 1purjolök
- 300gbladspenat
- 1-2msksmör
- 1fiskbuljongtärning
- 3ägg
- 1dlgrädde
- 250gkesella
- 3dlriven ost
- 0,5krmriven muskotnöt
- 200grökt lax i skivor
Så lagar du
1. Pajdegen. Mät upp mjölet i en skål. Lägg i smöret, skuret i små bitar. Finfördela smöret i mjölet med en gaffel, fingertopparna eller i matberedare till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Forma degen till en rundel, lägg degen i plastpåse och låt den vila i kylskåp ca 10 minuter. Kavla eller tryck ut degen i en pajform ca 22 cm i diameter. Nagga med en gaffel. Låt pajen vila i kylen 30 min.
2. Sätt ugnen på 225?. Blöt och krama ur ett bakplåtspapper. Lägg det i pajen och lägg på ett lager risgryn eller torkade linser upp till kanten. Sätt formen i mitten av ugnen och förbaka tills den har fått lite färg, ca 15 min. Lyft ut pappret med bönorna.
3. Fyllningen: Ansa, skölj och skär purjon i tunna skivor. Hacka spenaten grovt.
Fräs purjon i smöret 2-3 min. Smula över buljongtärningen. Lägg i spenaten och rör om tills den mjuknar. Vispa sönder äggen i en bunke. Blanda dem med grädde, kesella, ost och muskot. Vänd ner spenat- och purjofyllningen och blanda väl. Smaka av.
4. Lägg hälften av fyllningen i pajskalet. Lägg på laxskivorna delade i mindre bitar. Toppa med resten av fyllningen. Grädda i mitten av ugnen tills fyllningen har stelnat och fått fin färg, ca 40 min. Garnera med örter.
Blindbake är engelska och betyder att förbaka pajskalet fyllt med ris, linser eller bakbönor.
Förgrädda gärna pajskalet enligt punkt 2, eller förgrädda det så som du brukar göra. Riset gör att pajkanterna hålls på plats utan att sjunka. Riset kan återanvändas flera gånger, förvara det i en burk.