Spenatsoppa med fänkål och potatis
Publicerat:
2012-10-24Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 1,2literhönsbuljong alt grönsaksbuljong
- 1stgul lök
- 1stfänkål
- 400gspenat
- 2stpotatisar
- 20gsmör
- 4sthårdkokta ägg
Höns/kycklingfond
- 1kghöns- eller kycklingskrov
- 1stmorot
- 1stgul lök
- 3stvitlöksklyftor
- 5sttimjankvistar
- 8stvitpepparkorn
- 1/3stpurjolök
- 1/4stblekselleri
Så lagar du
Fräs löken och fänkålen med smör 2 min utan att ta färg. Häll på buljongen och lägg i potatisen. Koka tills potatisen mjuknat. Lägg i spenaten och koka ytterligare ett par min. Smaka av med salt och peppar.
Servera med hårdkokt ägg.
För snabb variant använd buljontärning. Vill du göra din egen fond skär grönsakerna i stora bitar. Lägg skrov och grönsaker i en stor kastrull och täck med vatten. Låt sjuda i cirka två timmar, skumma av under tiden. Sila sedan av fonden genom finmaskig sil.