Squashgryta med gurksallad

Ingredienser
4portioner
- 1stgul lök
- 2-3stgröna avlånga paprikor eller 1 vanlig grön
- 3klyfta(or)vitlök
- 1stgrön chili
- 6sttomater
- 2stgrön squash (ca 300 g)
- 4msklagerblad
- 1 litenknippa(or)timjan
- 10stsalviablad
- 1tskkrossade korianderfrö
- cirka 4mskolivolja
- flingsalt
Sallad
- 1stgurka
- 1stliten gul lök
- stcitron
- 10stmyntablad
- 2mskolivolja
- salt
Så lagar du
1. Koka upp en kastrull med vatten. Skär bort ögat på tomaterna och skär ett kryss i toppen av dem. Skålla tomaterna i det kokande vattnet och lägg dem sedan i kallt vatten när skalet börjar lossna. Skala tomaterna och lägg till sidan.
2. Hacka två vitlöksklyftor fint. Skär upp paprika och lök grovt. Fräs allt i en kastrull på låg värme i 3 msk olivolja tillsammans med fint skuren grön chili och 1 tsk flingsalt tills löken är glansig. Hacka timjan och salvia och tillsätt detta tillsammans med lagerbladen.
3. Skär squashen i stora bitar och lägg i kastrullen ovanpå löken. Rör inte runt!
4. Skiva de skalade tomaterna och lägg dessa ovanpå squashen. Salta lätt.
5. Sätt ett tätt lock på grytan och koka på låg värme ca 30 minuter eller tills tomaterna har ”smält” och squashen är mjuk.
6. Hacka den sista vitlöksklyftan fint och bryn i 1 msk olivolja tillsammans med de krossade korianderfröna. Häll ovanpå den färdiga squashen och servera med gurksallad och pitabröd.
Sallad
1. Skiva gurka och lök tunt. Hacka myntan och blanda samman alla ingredienserna i en skål.
2. Pressa i saften av en citron och tillsätt olivolja och salt efter smak.