Steak frites med tomatsallad, pommes frites och bearnaisesås

Helena Bergström, Özz Nûjen, Rickard Wolff, Örjan Ramberg och Harriet Andersson sitter och äter vid ett matbord.

Ingredienser

4portioner

Pommes frites

  • ca 150g
    fast potatis
  • olja
  • salt
  • 2st
    äggulor
  • 1msk
    vitvinsvinäger
  • 2msk
    vatten
  • 1msk
    dragon
  • 1msk
    fint hackad persilja
  • salt
  • nymalen vitpeppar
  • 250g
    klarifierat smör (smör som smälts, och sedan avlägsnats från sin bottensats och den vita topphinnan)

Tomatsallad

  • 4st
    mogna, skivade tomater
  • 2msk
    finhackad basilika
  • 6cl
    fin olivolja
  • 1msk
    balsamico
  • 1st
    buffelmozarella i små tärningar
  • salt
  • nymalen svartpeppar

Så lagar du

Wagners Pommes frites

Ca 150 gr fast potatis skuren i ½x½ cm tjocka, och ca 6 cm långa stavar. Fritera den helt torra potatisen i ca 100 C olja 7-8 minuter. Lägg upp på smörpapper och ställ kallt. Precis vid serverandet friteras potatisen igen, direkt från kylen i 180C olja tills gyllenbrun. Låt rinna av ordentligt och servera med lite salt.

Bearnaise

Blanda äggulor, vatten och vinäger i en tjockbottnad kastrull, sätt på medelvärme och vispa………. Av bara f-n! Se till att det inte koagulerar utan bara blir en ganska tjock ”kräm” med massor av luft i sig. Man kan inte vispa för mycket! Sen tillsätter man smöret, droppvis under konstant vispande. Gör så tills allt smör är i. sen smaksätta med örterna, salt och peppar.

Sen inte vispa för mycket i den, och farmförallt! Inte värma mer! Servera direkt tillsammans med det andra.

Tomatsallad

Blanda tomaterna med saltet, sedan ost, basilika olja och vinäger, peppar efter smak.

Dela det här receptet med dina vänner!