Steak frites med tomatsallad, pommes frites och bearnaisesås

Publicerat:
2014-12-08Ingredienser
4portioner
Pommes frites
- ca 150gfast potatis
- olja
- salt
- 2stäggulor
- 1mskvitvinsvinäger
- 2mskvatten
- 1mskdragon
- 1mskfint hackad persilja
- salt
- nymalen vitpeppar
- 250gklarifierat smör (smör som smälts, och sedan avlägsnats från sin bottensats och den vita topphinnan)
Tomatsallad
- 4stmogna, skivade tomater
- 2mskfinhackad basilika
- 6clfin olivolja
- 1mskbalsamico
- 1stbuffelmozarella i små tärningar
- salt
- nymalen svartpeppar
Så lagar du
Wagners Pommes frites
Ca 150 gr fast potatis skuren i ½x½ cm tjocka, och ca 6 cm långa stavar. Fritera den helt torra potatisen i ca 100 C olja 7-8 minuter. Lägg upp på smörpapper och ställ kallt. Precis vid serverandet friteras potatisen igen, direkt från kylen i 180C olja tills gyllenbrun. Låt rinna av ordentligt och servera med lite salt.
Bearnaise
Blanda äggulor, vatten och vinäger i en tjockbottnad kastrull, sätt på medelvärme och vispa………. Av bara f-n! Se till att det inte koagulerar utan bara blir en ganska tjock ”kräm” med massor av luft i sig. Man kan inte vispa för mycket! Sen tillsätter man smöret, droppvis under konstant vispande. Gör så tills allt smör är i. sen smaksätta med örterna, salt och peppar.
Sen inte vispa för mycket i den, och farmförallt! Inte värma mer! Servera direkt tillsammans med det andra.
Tomatsallad
Blanda tomaterna med saltet, sedan ost, basilika olja och vinäger, peppar efter smak.