Steak minute

Publicerat:
2019-10-09Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 500gnötkött putsat (innanlår, ryggbiff eller annan mör detalj)
- 500gjordärtskockor
- 10stschalottenlökar
- 1stlitet huvud savoykål
Kryddsmör
- 200gsmör
- 1kruk(or)dragon
- 2msksvartpeppar, hela korn
- 2mskvitpeppar, hela korn
- 1mskrosépeppar
- 2mskgrönpeppar
- 1tskfinhackad röd chili eller chiliflakes
- 1stcitron, zest och saft
- salt
Så lagar du
1. Stycka köttet i 8 st mindre medaljonger, ca 60–70 g/styck. Låt ligga i rumstemperatur.
2. Tvätta och dela jordärtskockorna på längden. Skala och dela schalottenlöken i större bitar. Rosta i ugn på 200 grader med olja och salt i ca 15-20 minuter.
3. Plocka bladen av kålen och skär bort den grövre nerven. Ånga kålen i en kastrull med bara lite vatten i botten, ca 1–2 minuter. Avsluta med salt, peppar och en klick smör.
3. Tryck ut köttmedaljongerna lite lätt med handen och stek sedan köttet i glödhet panna, max 1 minut på varje sida. De får gärna ha en liten röd kärna kvar så att köttet inte tappar all juice.
4. Låt köttet vila i ca 5 minuter. Servera det sedan med de rostade grönsakerna och den ångade kålen.
5. Avsluta med att riva det frusna smöret direkt över den varma rätten så att det smälter ner och blandas.
Kryddsmör
1. Blanchera pepparen och rosta i torr panna på svag värme, låt svalna.
2. Krossa pepparkornen grovt och bland ihop med smöret, dragon, chili, saft och zest från citron. Smaka av med salt.
3. Forma smöret till en rulle och stoppa in i frysen.
Tips
Tänk på att kryddsmöret ska ha mycket smak och vara ganska salt, eftersom vi inte ska inte använda så mycket på varje tallrik.