Stekt fisk med grön korngrynsrisotto

Publicerat:
2016-12-12Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
Fisken
- 4bit(ar)filé av vit fisk (tex torsk, kolja, gös) à 150 g
- 1tsksalt
- 1krmnymalen vitpeppar
- smör till stekning
Korngrynsrisotto
- 3dlkonrgryn (alt. matvete)
- kycklingbuljong eller fond
- ½stgul lök
- 2-3klyfta(or)vitlök, gärna färska
- 3msksmör
- någrakvist(ar)färsk timjan
- 2dlkycklingbuljong
- 1stpurjolök (stor), alt. 2 små
- 2msksmör
- 70gbabyspenat
- 70grucola
- salt, nymalen vitpeppar
Till servering
- tunnhyvlad fänkål
- ev. ärtskott
- citronklyftor
Så lagar du
1. Koka korngryn eller matvete i buljong enligt anvisning på paketet. Ställ åt sidan.
2. Skala och skiva lök och vitlök tunt, fräs dem mjuka på svag värme i 3 msk smör. Tillsätt timjan och 2 dl buljong och koka upp. Fiska upp timjankvistarna.
3. Skölj och ansa purjon, skiva tunt – ta med både det vita och en del av det gröna. Fräs purjon sakta i 2 msk smör i tjockbottnad, stor gryta, den ska inte ta färg. Tillsätt korngrynen och lökbuljongen. Koka upp, sänk sen värmen så det bara puttrar. Hacka spenat och rucola ganska fint, rör ner i grytan. Salta, peppra och blanda väl. Håll varmt.
4. Krydda och stek fiskfiléerna i smör på hög värme. Lägg upp risotton i djupa tallrikar, lägg fisken ovanpå, toppa med tunnhyvlad fänkål, ev ärtskott och citron.
Dryckestips
Ett smakrikt vitt vin passar bra här, t ex en verdicchio från Italien.