Stekt fisk med senapsstuvad potatis och kantareller

Stekt fisk med senapsstuvad potatis och kantareller

Publicerat:

Tillagningstid:

En bit god fisk, generöst med smörstekt svamp, fin potatis som kokat i gräddmjölk och smakats upp med god senap.

Ingredienser

4portioner

Fisken

  • 600g
    filé av fast vit fisk, t ex gös, abborre, torsk
  • 2-3msk
    smör
  • 1tsk
    salt
  • 1krm
    nymalen svartpeppar

Senapsstuvad potatis

  • 800g
    potatis
  • 4dl
    vispgrädde
  • 2dl
    mjölk
  • 2-4msk
    senap, gärna blandat dijon- och grov svensk
  • 1krm
    nymalen vitpeppar
  • ev. salt

Svampen

  • 1liter
    kantareller eller annan färsk svamp (ca 250 g)
  • 2 + 2msk
    smör till stekning
  • 1tsk
    salt
  • 1krm
    svartpeppar

Till servering

  • ev. finhackad persilja

Så lagar du

Potatisen
1. Blanda mjölk och grädde i en gryta.

2. Skala potatisen och dela i munsbitar, lägg direkt i grytan – OBS, den ska inte sköljas, potatisens stärkelse gör att stuvningen reder sig.

3. Koka upp det hela och låt koka sakta utan lock tills potatisen är mjuk, ca 10-15 min – då gräddmjölken också fått lagom såsig konsistens.

4. Smaka av med senap efter egen smak, peppra och salta eventuellt – tänk på att senapen saltar.

Svampen och fisken
1. Rensa och dela svampen.

2. Fräs den i 2 msk smör på medelvärme tills all vätska kokat in. Tillsätt ytterligare 2 msk smör och stek vidare på högre värme tills kantarellerna börjar ”knäppa”.

3. Salta och peppra.

4. Stek fisken i smör på hög värme, krydda.

5. Servera den nystekta fisken med svamp och stuvad potatis, hacka ev lite persilja över stuvningen.

Dryckestips

Vitt vin:
2014 Fleur du Cap Chardonnay, Sydafrika
Nr 2015, 95 kr

Alkoholfritt vitt vin:
Rawson’s Retreat Semillon Chardonnay, Australien
Nr 1911, 52 kr

Dela det här receptet med dina vänner!