Stekt fisk med senapsstuvad potatis och kantareller

Publicerat:
2015-08-19Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
Fisken
- 600gfilé av fast vit fisk, t ex gös, abborre, torsk
- 2-3msksmör
- 1tsksalt
- 1krmnymalen svartpeppar
Senapsstuvad potatis
- 800gpotatis
- 4dlvispgrädde
- 2dlmjölk
- 2-4msksenap, gärna blandat dijon- och grov svensk
- 1krmnymalen vitpeppar
- ev. salt
Svampen
- 1literkantareller eller annan färsk svamp (ca 250 g)
- 2 + 2msksmör till stekning
- 1tsksalt
- 1krmsvartpeppar
Till servering
- ev. finhackad persilja
Så lagar du
Potatisen
1. Blanda mjölk och grädde i en gryta.
2. Skala potatisen och dela i munsbitar, lägg direkt i grytan – OBS, den ska inte sköljas, potatisens stärkelse gör att stuvningen reder sig.
3. Koka upp det hela och låt koka sakta utan lock tills potatisen är mjuk, ca 10-15 min – då gräddmjölken också fått lagom såsig konsistens.
4. Smaka av med senap efter egen smak, peppra och salta eventuellt – tänk på att senapen saltar.
Svampen och fisken
1. Rensa och dela svampen.
2. Fräs den i 2 msk smör på medelvärme tills all vätska kokat in. Tillsätt ytterligare 2 msk smör och stek vidare på högre värme tills kantarellerna börjar ”knäppa”.
3. Salta och peppra.
4. Stek fisken i smör på hög värme, krydda.
5. Servera den nystekta fisken med svamp och stuvad potatis, hacka ev lite persilja över stuvningen.
Dryckestips
Vitt vin:
2014 Fleur du Cap Chardonnay, Sydafrika
Nr 2015, 95 kr
Alkoholfritt vitt vin:
Rawson’s Retreat Semillon Chardonnay, Australien
Nr 1911, 52 kr