Stekt havsabborre med ljummen tomatsallad

Publicerat:
2022-04-06Tillagningstid:
En lätt somrig rätt som doftar som en semester kring medelhavet. Poetiskt – eller hur? Men det är så det är.
Ingredienser
4portioner
Stekt havsabborre
- 4stfiléer havsabborre, eller gös, fjällad med skinn
- 2stschalottenlök
- 2klyfta(or)vitlök
- ½ströd chili
- 1knippa(or)färsk citronbasilika eller färsk mejram
- 4mskpinjenötter eller solrosfrön
- 4mskolivolja
- 4mskbalsamicovinäger
- Salt och peppar
Ljummen tomatsallad
- ca 400gtomater i blandade färger
- 1staubergin, liten
- ca 2dlfärska gröna ärtor
- ca 200gfärska gröna bönor t ex brytböna, vaxböna osv
- ca 100gfärsk paprika
- 3klyfta(or)vitlök
- 3-4mskolivolja
- 2mskvitvinsvinäger
- salt
Så lagar du
Stekt havsabborre
- Hacka schalottenlök, vitlök och chili fint. Hacka citronbasilika eller mejram.
- Stek fisken enbart på skinnsidan i olivolja på hög värme. Salta.
- Efter ca 2 minuter, lägg i schalottenlök, vitlök och chili. Fortsätt att steka tills du ser att fisken nästan är klar.
- Lyft upp fisken och lägg på en tallrik med skinnsidan uppåt. Lägg i pinjenötter och stek tills de är gyllene. Tillsätt balsamicovinäger och citrontimjan eller mejram. Koka samman hastigt. Lägg tillbaka fisken i stekpannan, denna gång med skinnsidan uppåt. Vrid ner värmen och låt allt bli genomvarmt, ca 30 sekunder.
- Lägg upp fisken på tallrik och toppa med blandningen från stekpannan. Servera med ljummen tomatsallad.
Ljummen tomatsallad
- Skär tomaterna i grova bitar och lägg i en skål. Salta tomaterna och rör runt. Låt tomaterna stå i ca tio minuter så att de börjar att släppa vätska. Tillsätt vinäger och rör runt.
- Skär alla grönsaker i grova bitar. Skiva vitlöken tunt.
- Stek auberginen i olivolja på hög värme tills den har börjat att få lite färg. Tillsätt vitlök, paprika, ärtor och bönor. Fortsätt att steka på hög värme tills allt är genomvarmt, men fortfarande har spänst. Häll i allt i skålen med tomater. Rör runt, smaka av med salt och servera.