Stekt makrill med hemgjord pasta och oliver

Publicerat:
2019-10-03Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 8makrillfiléer eller 4 stora hela makrillar
- 1dloliver svarta, urkärnade
- 1citron
- 1knippa(or)bladpersilja, ca 100g
- någrakvist(ar)olivört
- 1-2klyfta(or)vitlök
- 2mskolivolja
Pastadeg
- 3dlvetemjöl
- 3dldurumvete
- 2-3ägg
- 1tsksalt
Pastasås
- 1aubergine
- 1bifftomat eller 2-3 vanliga tomater
- 1klyfta(or)vitlök, hackad
- ½röd chili, hackad eller strimlad
- 1½dltorrt vitt vin
- ½citron, saften
- olivolja
- salt och peppar
- parmesan, färsk
Så lagar du
Stekt makrill
1. Putsa makrillen fri från alla ben och dra av det yttersta skinnet.
2. Hacka oliverna fint, riv skalet av halva citronen, hacka persiljan och vitlöken fint.
3. Stek makrillen enbart på skinnsidan i en het stekpanna med olivolja och lite salt tills du ser att fisken nästan är genomstekt.
4. Ta upp fisken och lägg den på ett serveringsfat, nu med skinnsidan upp.
5. Torka ur stekpannan och hetta upp en matsked olivolja tillsammans med den hackade vitlöken. När vitlöken har fått en lätt gyllenbrun färg, tillsätt oliver, citronskal och persilja. Stäng genast av värmen och pressa i saften av citronen.
6. Smaka av med salt och peppar. Rör runt och toppa fisken med blandningen.
Pastadeg
1. Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt ägg och rör ihop degen med hjälp av skaftet på en slev.
2. Ta upp degen ur bunken och arbeta degen smidig på ett mjölat bakbord med hjälp av händerna. Om degen är för hård och torr så tillsätt lite mer ägg, och skulle den kännas klibbig så arbeta bara in lite mer vetemjöl.
3. Låt degen vila övertäckt i kylen minst 30 minuter innan den kavlas ut.
4. Kavla degen i en pastamaskin ner till nummer 6 i tjocklek och skär den sedan i smala band med skärtillsatsen eller skär den med en kniv till önskad form.
5. Pastan kan tillagas direkt i kokande vatten, ca 1-2 minuters koktid.
Pastasås
1. Skålla och skala tomaten. Skär ner tomaten i tärningar.
2. Skär ner auberginen i 2x2 cm stora tärningar och stek dem hårt i olivolja tillsammans med vitlök och chili tills de är brynta. Tillsätt tomat, vitt vin och smaka av med salt och peppar. Tomaterna skall inte koka sönder allt för mycket.
3. Blanda samman med tagliatellen och toppa med riven färsk parmesan.
Tips
Det går dessutom utmärkt att torka pastan eller frysa den om du vill spara den till ett senare tillfälle. Om du väljer att frysa pastan får du bäst resultat om du fryser den i portioner och sedan kokar den direkt från frysen. Alltså låt den inte tina innan du lägger pastan i det kokande vattnet.