Ingredienser
4portioner
- 3/4 dlströbröd
- 1 1/2 dlmjölk
- 500glammfärs
- 1 1/4 tsksalt
- 1/2 tsknymald svartpeppar
- 1 1/2 tskmald spiskummin
- 2mskhackad färsk mynta eller persilja
- 1stägg
Tzatziki:
- 1stliten gurka
- 2dlturkisk yoghurt
- 1/2 tsksalt
- 1stpressad vitlöksklyfta
nymald peppar
Tillbehör:
- 2mskhackad mynta eller persilja
- 4stportioner bulgur
- 1-2 dlajvar relish
Så lagar du
1. Sätt ugnen på 225°. Koka bulgur enligt förpackningen.
2. Riv gurkan grovt och lägg i en sil. Strö över salt och rör om. Låt stå ca 15 min.
3. Blanda ströbröd och mjölk och låt svälla 5 min.
4. Blanda färsen med salt, peppar, spiskummin, hackad mynta och ägg samt ströbrödsblandningen. Rör en stund så färsen håller ihop.
5. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Forma till en stor rund kaka, ca 24 cm i diameter.
6. Grädda mitt i ugnen 12–15 min.
7. Pressa vätskan ur gurkan och blanda med yoghurt, vitlök och peppar. Blanda bulgur med ajvar relish, smaka av med salt och peppar.
8. Strö hackad mynta eller persilja över färsen och skär den i bitar och servera med bulguren och tsatsiki.