Stor sats kålpudding utan gluten

Publicerat:
2014-03-05Tillagningstid:
Här är en stor sats kålpudding som går utmärkt att frysa.
Ingredienser
8 - 10portioner
- 250gpotatis
- 1stvitkålshuvud, ca 2 kg
- 4msksmör eller olivolja (ev laktosfritt smör)
- 2–4 mskljus ekologisk sirap
- 800gblandfärs
- 1msksalt
- 1mskpotatismjöl
- nymald vit- och svartpeppar
- 8dlmjölk (ev laktosfri)
Så lagar du
1. Sätt ugnen på 175°. Koka potatisen med skal. Skär bort den grova stocken och ta bort de yttersta bladen från kålen. Skär den i tärningar.
2. Bryn kålen i smör eller olivolja på medelvärme i stor panna eller gryta. Passa noga och rör ofta så att kålen inte blir bränd. Tillsätt sirap mot slutet av stekningen.
3. Skala potatisen och pressa den. Blanda färsen med salt, potatismjöl, peppar, potatis och mjölk. Det ska vara en lös färs.
4. Lägg hälften av den brynta kålen i en stor ugnsform eller två formar. Bred över färsen och täck med resten av kålen.
5. Grädda i nedre delen av ugnen ca 45 minuter tills kålen fått fin färg och färsen är genomstekt.
Servera med kokt potatis och lingonsylt.