Ingredienser
6portioner
- 2,5dlljummen mjölk
- 3msksmält smör
- ca 6dlvetemjöl
- 1tsktorrjäst eller 1/4 färsk jäst (ca 15g)
- 1tsksalt
- 1tsksocker
Så lagar du
- Blanda 5 dl mjöl, torrjäst, salt och socker i en bunke.
- Häll över ljummen mjölk och smält smör. Om du använder färsk jäst rör du ut den först i mjölken.
- Rör om med en träslev eller kör i bakmaskinen tills allting blir ordentligt blandat.
- Häll försiktigt i lite av det resterande mjölet, ha i så mycket det behövs tills degen blir smidig och lättarbetad. Den får inte bli för kompakt eller torr, hellre lite kladdig.
- Knåda degen en bra stund, 5-8 min.
- Täck bunken med plast och låt vila i 45 min i rumstemperatur eller i kylen över natten .
- Dela degen i 6 delar och forma till bollar.
- Täck ordentligt med en bakhandduk och låt vila i 15 min.
- Förbered en tallrik med 2 bakhanddukar på som du ska täcka brödet med, en stekpanna och en stekspade.
- Hetta upp stekpannan på högsta värmen.
- Kavla ut en boll till ca 20-25 cm i diameter. De ska vara ca 2-3 mm tunna.
- Lägg degen i den varma stekpannan (utan olja) och stek brödet.
- Det ska bildas bubblor och brödet ska få en fin färg. Stek inte för länge, det räcker med ca 1 min på varje sida.
- Lägg brödet mellan handdukarna och täck ordentligt.
- Fortsätt steka alla bröd och stapla dem på varandra, se till att de alltid är övertäckta.
- Brödet är allra godast nygräddat, servera dem gärna varma. När de svalnat förvarar du dem i en påse. Det funkar utmärkt att frysa in dem och de håller sig upp till 3 månader i frysen. Brödet är mjukt och luftigt.