Pizza med älgkalvhjärta, surkålspesto, kantareller och västerbottenost

Publicerat:
2014-10-08Ingredienser
Pizzadegen (2 st bottnar)
- 1/4paket(12gr) ekologisk jäst
- 5dlekologiskt vetemjöl special
- 1/2tsksalt
- 1tskflytande ekologisk honung
- 2mskekologisk olivolja
- 2dlljummet vatten
- 2mskekologisk mjölk
Pizzafyllning
- kantareller
- smör (ekologiskt svenskt) till stekning
- rökt älghjärta
- Västerbottensost
- Höglandsost
- Soreseleansk pesto (finns att köpa färdig)
Recept om du vill göra egen pesto
- 0.5tsksalt
- 0.5dlrapsolja
- 1stvitlöksklyfta
- några kvistar persilja
- 75gsötmandel
- 350gkravmärkt surkål
- 150gVästerbottenost
Pizzasallad
- 1dlekologisk crème fraiche
- 1/2bunt ekologisk salladslök
- 1/2kruk(or)ekologisk slät persilja
- 1/4färskt, ekologiskt mindre vitkålshuvud
- salt och peppar efter eget tycke och smak
Så lagar du
Pizzadegen:
1. Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt honung, salt och rör ut med lite av det ljumma vattnet. Rör ut jästen helt.
2. Tillsätt resten av vattnet, oljan, mjölken och vetemjölet.
3. Arbeta ihop en följsam, smidig deg.
4. Låt jäsa övertäckt i minst 40 minuter till dubbla storleken.
5. Dela degen i två delar och lägg ut dem på bakplåtspapper. Förgrädda gärna bottnarna i ca 5-7 minuter vid 275 grader tills dess att bottnarna börjar få fin färg.
Pesto:
Pesto med surkål som bas är en norrländsk specialitet från Sorsele.
1. Låt surkålen rinna av väl i durkslag.
2. Kör mandeln i matberedare tills den är finfördelad.
3. Tillsätt osten, i mindre bitar. Kör ytterligare en liten stund.
4. Tillsätt persilja och surkål. Kör en liten stund till, tills ingredienserna är väl blandade.
5. Tillsätt oljan, en matsked i taget. Smaka av med salt och pressad vitlök.
Pizzasallad:
1. Hacka persiljan och salladslöken fint.
2. Strimla vitkålen tunt.
3. Lägg allt i en bunke
4. Rör ned cream fraiche och smaka av.