Strömmingsmacka med picklad lök och rökt majonnäs

Publicerat:
2019-11-29Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 300gdragen strömming, ca 500 gram strömming
- 1dlcitronjuice
- ½dlvatten
- 1msksalt
- 1stschalottenlök, finhackad
- ½tskgrön chili, finhackad
- 1stcitron, skalet
Picklad lök
- 2stsmå lökar, röda
- ½dlättika
- 1dlsocker
- 1½dlvatten
Rökt majonnäs
- 1stägg, helt
- 2dlmatolja
- citronsaft
- salt och peppar
- 1knippa(or)enris
Strömmingsmacka upplägg
- 1strågbröd, skivat
- 4stägg
- 6stkokta potatisar av fast sort
- 1dlolivolja
- 3mskdill, grovt skuren
- 1msksenap, grovkornig
- salt och peppar
- 1 skvättcitron
- sikrom
Så lagar du
Marinerad strömming
1. Dra skinnet av strömmingen.
2. Skölj strömmingen under kallt vatten.
3. Håll strömmingsfilén med köttsidan uppåt. Sätt fingret under den tjockaste delen av filén dra av båda sidorna.
4. Syra strömmingen i citronsaft, vatten och salt i ca 10 minuter - strömmingen tillreds under den här behandlingen.
5. Marinera strömmingen efter syrningen i schalottenlök, chili, citronskal och olivolja.
Picklad lök
1. Löken delas på längden och plockas isär i blad.
2. Koka en 1-2-3 lag (en del ättika, två delar socker, tre delar vatten) och häll den kokande över löken.
Rökt majonnäs
1. Placera enriset i en gjutjärnsgryta med lock och vrid på värmen.
2. När enriset börjar glöda, stäng av spisen och sätt ner oljan. OBS! Var försiktig så att inte oljan fattar eld. Stäng av fläkten. Ha ett grytlock nära till hands så att du kan kväva en ev eld.
3. Rök i ca 15-20 minuter.
4. Låt oljan kallna till rumstemperatur.
5. Knäck ägget i en hög bunke och häll ner den svala oljan i en stråle samtidigt som du mixar.
6. Viktigt att först vid mixning hålla mixerstaven stilla så man ser att ägget börjar emulgera som en majonnäs. För den sedan sakta uppåt så all olja tar ihop till en slät sås.
7. Smaka upp med salt, peppar och citronjuice.
Strömmingsmacka upplägg
1. Koka äggen i 6 minuter
2. Skala de kokta äggen och bryt i ca 4 st större bitar.
3. Skiva kokta potatisen tunt, marinera med grovkornig senap, olivolja, dill, citron, salt och svartpeppar.
4. Skiva 4 skivor av rågbrödet på längden.
5. Lägg majonnäs, den marinerade potatisen och ägget på brödet. Fortsätt med strömmingen, och den picklade löken.
6. Garnera eventuellt med små klickar av sikrom och lite plockad dill.
7. Avsluta med ett par varv nymalen svartpeppar.