Strömmingsmacka med picklad lök och rökt majonnäs

Strömmingsmacka med picklad, rökt majonnäs och några skivor ägg.

Publicerat:

Tillagningstid:

Vi äter endast 3 % av den strömming som fiskas i Finland. Det är på tok för lite. Strömmingen är nämligen både klimatsmart och god men behöver kanske tillredas på nya sätt. Här kommer en benfri fräsch och syrlig variant. Det går bra att ersätta strömmingen med sill.

Ingredienser

4portioner

  • 300g
    dragen strömming, ca 500 gram strömming
  • 1dl
    citronjuice
  • ½dl
    vatten
  • 1msk
    salt
  • 1st
    schalottenlök, finhackad
  • ½tsk
    grön chili, finhackad
  • 1st
    citron, skalet

Picklad lök

  • 2st
    små lökar, röda
  • ½dl
    ättika
  • 1dl
    socker
  • dl
    vatten

Rökt majonnäs

  • 1st
    ägg, helt
  • 2dl
    matolja
  • citronsaft
  • salt och peppar
  • 1knippa(or)
    enris

Strömmingsmacka upplägg

  • 1st
    rågbröd, skivat
  • 4st
    ägg
  • 6st
    kokta potatisar av fast sort
  • 1dl
    olivolja
  • 3msk
    dill, grovt skuren
  • 1msk
    senap, grovkornig
  • salt och peppar
  • 1 skvätt
    citron
  • sikrom

Så lagar du

Marinerad strömming

1. Dra skinnet av strömmingen.

2. Skölj strömmingen under kallt vatten.

3. Håll strömmingsfilén med köttsidan uppåt. Sätt fingret under den tjockaste delen av filén dra av båda sidorna.

4. Syra strömmingen i citronsaft, vatten och salt i ca 10 minuter - strömmingen tillreds under den här behandlingen.

5. Marinera strömmingen efter syrningen i schalottenlök, chili, citronskal och olivolja.

Picklad lök

1. Löken delas på längden och plockas isär i blad.

2. Koka en 1-2-3 lag (en del ättika, två delar socker, tre delar vatten) och häll den kokande över löken.

Rökt majonnäs

1. Placera enriset i en gjutjärnsgryta med lock och vrid på värmen.

2. När enriset börjar glöda, stäng av spisen och sätt ner oljan. OBS! Var försiktig så att inte oljan fattar eld. Stäng av fläkten. Ha ett grytlock nära till hands så att du kan kväva en ev eld.

3. Rök i ca 15-20 minuter.

4. Låt oljan kallna till rumstemperatur.

5. Knäck ägget i en hög bunke och häll ner den svala oljan i en stråle samtidigt som du mixar.

6. Viktigt att först vid mixning hålla mixerstaven stilla så man ser att ägget börjar emulgera som en majonnäs. För den sedan sakta uppåt så all olja tar ihop till en slät sås.

7. Smaka upp med salt, peppar och citronjuice.

Strömmingsmacka upplägg

1. Koka äggen i 6 minuter

2. Skala de kokta äggen och bryt i ca 4 st större bitar.

3. Skiva kokta potatisen tunt, marinera med grovkornig senap, olivolja, dill, citron, salt och svartpeppar.

4. Skiva 4 skivor av rågbrödet på längden.

5. Lägg majonnäs, den marinerade potatisen och ägget på brödet. Fortsätt med strömmingen, och den picklade löken.

6. Garnera eventuellt med små klickar av sikrom och lite plockad dill.

7. Avsluta med ett par varv nymalen svartpeppar.

Dela det här receptet med dina vänner!