Strömsö - Simon Selins kålknyten

Publicerat:
2022-08-17Simon Selin bjuder på en nerskalad version av sin finalrätt som han tävlade med i Årets kock 2020.
Ingredienser
4portioner
- 1ststor savojkål eller vårkål (tidig vitkål)
- 500gchampinjoner
- 2stgula lökar
- 20gfärsk timjan
- smör
- 2dljasminris
- 4dlkokvatten från kålen
- 1mskolja
- salt
Så lagar du
- Koka upp vatten i en stor kastrull. Ta loss 8 blad från kålhuvudet. Blanchera kålbladen ca 1 minut i kokande vatten. Låt svalna. Spara kokvattnet till riskokningen.
Svampfyllning
- Hacka champinjonerna i mindre bitar, skala och finhacka löken, finhacka timjan.
- Stek champinjonerna och den finhackade löken i smör. Fräs tills svampen och löken fått en fin gyllenbrun färg.
- Tillsätt finhackad timjan. Rör om, salta och ta till sidan.
Riset
- Tvätta riset noga under rinnande vatten.
- Koka riset med 1 delar ris och 2 delar vatten, använd kokvattnet från kålbladen.
- Tillsätt salt och olja.
- Koka upp riset på full effekt och sänk sedan till lägsta effekt och koka under lock tills vätskan har försvunnit. Låt stå en stund.
Kålknyten
- Blanda ihop det kokta riset med den stekta svampfyllningen.
- Forma till små ovala bullar och linda in i dem i de kokta kålbladena.
- Gratinera kålknytena i ugnen på 175 grader ca 10 minuter.