Strömsös höstgryta

Publicerat:
2017-10-02Tillagningstid:
Närodlade rotfrukter och lyxiga linser blir en härligt mustig gryta. Linser drar i sej smak och just Le Puy linser behåller sin textur väl. De kokar inte sönder så lätt och tål att tillagas lite längre än andra linser.
Ingredienser
4portioner
- 20små gullökar
- olivolja
- 25gsmör
- 1kvist(ar)rosmarin
- 1kvist(ar)timjan
- 2stora morötter
- 1stor gulbeta
- 1stor polkabeta
- 1vitlöksklyfta
- 2dlle puy linser
- 6dlgrönsaksbuljong
- 1kvist(ar)libbsticka
- 200gkantareller
- salt och svartpeppar
- 1 ½dlcrème fraiche
- 1dlpersilja och basilika
Så lagar du
1. Bryn smålöken i olja och smör med rosmarin och timjan under lock.
2. Tillsätt rotfrukter och svetta ytterligare under lock tills mjuka i ytan.
3. Tillsätt krossad vitlöksklyfta, linser och buljong. Slå på buljong så att det nätt och jämnt täcker.
3. Sjud i ugn ca 15–20 minuter tills linserna är mjuka.
4. Salta. Tillsätt nystekt svamp, svartpeppar och lite hackade örter.
5. Servera gärna vispad creme fraiche med finhackade örter till.
Tips
Salt i kokvattnet gör att linserna kokar sönder. Salta dem alltså strax innan servering.