Strömsös höstgryta med kantareller

Publicerat:
2018-09-20Tillagningstid:
Närodlade rotfrukter och lyxiga linser blir en härligt mustig gryta. Linser drar i sig smak och just Le Puy linser behåller sin textur väl. De kokar inte sönder så lätt och tål att tillagas lite längre än andra linser.
Ingredienser
4portioner
- 20gula lökar, små
- olivolja
- 25gsmör
- 1kvist(ar)rosmarin
- 1kvist(ar)timjan
- 2morötter, stora
- 1gulbeta, stor
- 1polkabeta, stor
- 1klyfta(or)vitlök
- 2dlle puy linser
- 6dlgrönsaksbuljong
- 1kvist(ar)libbsticka
- 200gkantareller
- salt och svartpeppar
- 1½dlcrème fraiche
- 1dlpersilja och basillika, färsk
Så lagar du
1. Bryn smålöken i olja och smör med rosmarin och timjan under lock.
2. Tillsätt rotfrukter och svetta ytterligare under lock tills mjuka i ytan.
3. Tillsätt krossad vitlöksklyfta, linser och buljong. Slå på buljong så det nätt och jämnt täcker.
4. Sjud i ugn ca 15-20 min tills linserna är mjuka .
5. Salta. Tillsätt nystekt svamp, svartpeppar och lite hackade örter.
6. Servera gärna vispad creme fraiche med finhackade örter till.
Tips
Salt i kokvattnet gör att linserna kokar sönder. Salta dem alltså strax innan servering.