Strömsös krukost

Publicerat:
2021-09-03Kärt barn har många namn - det gäller också i köksvokabulären. Krukost, Potkes, eller Potkäse är ursprungligen en nordtysk eller syddansk specialitet som är precis så enkel som den låter. Ta valfria gamla ostar, riv eller smula dem och blanda i en kruka.
Ingredienser
Krukost
- 400griven ost
- 200gfärskost, smör eller kvarg (behövs för att göra osten bredbar)
- 100gädelost (om man vill ha mustigare smak)
- 1tsktorkade örter och kummin
- 2mskhackade färska örter (kan användas istället, eller tillsammans med de torkade)
- 1mskkonjak, calvados, akvavit eller liknande (förlänger hålbarheten)
- salt
- peppar
Så lagar du
- Blanda alla ingredienser och sätt i en kruka/bytta.
- Krukosten smakar som bäst efter några dagar i kylen då smakerna har integrerats.
Förvara alltid krukosten i en kruka/burk med slutbart lock. Den kommer nämligen att börja dofta - mycket. Låt inte den aromrika doften lura dig allt är antagligen precis som det skall vara . Ju längre krukosten mognar desto bättre blir den nämligen. Och precis som med surdegar kan du mata krukosten med mera ost och alkohol när den håller på att ta slut.