Strömsös söta julpudding

Publicerat:
2018-11-21Ingredienser
15portioner
Marinerad frukt
- 350gsultanrussin
- 150gtorkade fikon
- 100gtorkade aprikoser
- 100mlkonjak
- 50mlsherry
Puddingsmet
- 40gsmör
- 200gmuscovadosocker
- 250gljust bröd
- 3dlvetemjöl
- 2tskbakpulver
- 1nypa(or)salt
- 1mskpepparkakskryddor
- 125gkanderade skal
- 50gingefära i sirap
- 2stinhemska äpplen
- 2stekologiska apelsiner, saft och skal
- 6stägg, vispade
- 350gvinbär för dekoration
Så lagar du
1. Blanda all torkad, grovhackad frukt med konjak och sherry och låt marinera över natten.
2. Smörj in en värmebeständig, ca 2 liter stor, bunke med lock med ett tjockt lager rumsvarmt smör, även locket.
3. Blanda torra ingredienser och skal av apelsinerna, i en stor bunke.
4. Blanda sedan ner lättvispat ägg, rivet äpple, apelsinsaft, finhackad ingefära i sirap och marinerad frukt, marinad samt kanderade skal.
5. Pressa smeten i den smörade formen, täck med lock och aluminiumfolie för säkerhets skull. Säkra gärna med snöre.
6. Baka i vattenbad, nedsänkt till minst hälften av bunken i ca. 4,5 h i kastrull eller i ugn på 110 grader.
7. Lyft försiktigt bunken ur vattnet.
8. Låt puddingen stå svalt och mörkt 1 h för att sätta sig.
9. Stjälp upp på fat.
10. Dekorera med kvistar av vinbär och servera gärna med te, goda ostar och färsk frukt.
Flambering
Julpuddingen kan med fördel flamberas, för extra smak och saftighet.
Blanda ½ dl calvados och ½ dl vodka. Värm upp vätskan, tänd i kastrullen och ös några skedar av den brinnande vätskan över kakan vid servering.
Mer om receptet
Gör gärna ett handtag av snöret runt formen så är det lättare att lyfta ur bunken ur vattenbadet utan att bränna sej.
Kakan står sig länge. Inför servering vid senare tillfälle täcks bunken med lock och aluminiumfolie igen och ångbakas på nytt i ett par timmar.
Frukt som passar till puddingen: fikon, vindruvor, päron.
Ostar som passar till puddingen: brieost, blåmögelost, lagrad gruyere, getost.