Surkål med äpple och lök

Ingredienser
6portioner
- 1burk(ar)surkål, 800–900 g
- 2stmedelstora gula lökar
- 3stäpplen, gärna Ingrid Marie
- 2msksmör
- 1tsksalt
- 1tskhel kummin
- 2stlagerblad
- 1tskhela enbär
- ½tsknymald svartpeppar
- 2dlvitt vin, gärna riesling
- 1dlvatten
Tillbehör
- korvar och senap, gärna flera olika sorter
Så lagar du
1. Spola av surkålen i ett durkslag och låt rinna av.
2. Hacka löken och skär äpplena i klyftor. Fräs löken mjuk i smör i en stor gryta.
3. Tillsätt äppelklyftorna och kålen, låt allt fräsa samman några minuter.
4. Blanda ner kryddorna, vinet och vattnet. Låt sjuda under lock 45–60 minuter. Rör om då och då. Smaka av om det behövs mer kryddor.
5. Servera till stekt korv eller fläsk.
Tips
Korvar kan också kokas direkt i surkålen. Den är ett klassiskt tillbehör till korv och går mycket bra att frysa.