Ingredienser
8portioner
- 1litersushiris
- 1½ litervatten
- 5dlrisvinäger
- 2½dlsocker
- ½dlsalt
- 10 cm kombu (sjögräs avsett för buljong)
- sushinori (sjögräs rom används till rullarna)
Så lagar du
1. Värm försiktigt risvinäger, socker och salt under omrörning tills socker och salt har löst sig.
2. Tillsätt kombun till vinägern och låt allt svalna.
3. Tvätta riset tills vattnet är helt klart och den lösa stärkelsen på riset har tvättats bort.
4. Lägg riset i en kastrull tillsammans med 1 ½ liter vatten och sätt det på spisen på högsta värme.
5. Kom ihåg att sätta lock på kastrullen!
6. Koka upp riset så att det kokar ordentligt i ca 1 minut och skruva sedan ner temperaturen till lägsta möjliga (eller ca 120 grader om du har en induktionsspis där man kan ställa temperaturen) och låt riset sjuda i ca 16 minuter.
7. Låt riset vila i kastrullen ett par minuter.
8. Stjälp upp riset i en stor skål och häll på ca 3 dl av den färdiga sushivinägern över riset.
9. Vänd försiktigt runt riset tillsammans med vinägern så att det blandas ordentligt.
10. Fläkta riset så att vinägerdoften fläktas bort och riset svalnar.
11. När riset är fingervarmt är det dags att börja forma din sushi.
12. Lägg ett noriblad på bambumattan och fördela riset luftigt så att det täcker noribladet.
13. Lägg på din fyllning och rulla ihop till en jämn och fin rulle. Skär varje rulle ca 10 bitar.
14. Servera på en fin bricka med soya.
Sushin kan toppas med i stort sett vad som helst.
Här är vad jag har använt idag:
Rulle nr 1:
kallrökt lax
gurka
skivad rödlök och dill
avokado
Rulle nr 2:
friterad spätta
riven pepparrot
dill och gräslök
rivet citronskal
Rulle nr 3:
matjessill
pillade räkor (kokta)
dill och gräslök
gurka