Sushi – family style

Publicerat:
2020-04-14Tillagningstid:
Ingredienser
4 - 6portioner
- 2½dlrisvinäger
- 1dlsocker
- 1mskflingsalt
- 8dlsushiris
- 12dlvatten
Topping
- 1paketnoriblad, sjögräsblad till sushi
- 1aubergine
- 2mskolivolja
- 1paprika, röd
- 1avokado
- 2dlböngroddar
- 6stgrön sparris
- 1msksoja
- 1gurka
- ½tskfint salt
- 1klyfta(or)vitlök
- 2stsalladslök
- 2tsksesamolja
- 1tsksesamfrö
- 200glax
Laxtataki
- 200grå lax, färsk
- 3stsalladslök
- 1tsksesamfrö
- 1tskwasabipulver
- ½kruk(or)krasse
- ca 1-2msksoja
Så lagar du
1. Blanda samman vinäger, socker och salt i en kastrull. Värm försiktigt tills socker och salt har lösts upp. Koka inte! Ta till sidan och låt svalna.
2. Tvätta riset ett par gånger och koka sedan riset i 12 dl vatten. Stjälp upp det nykokta riset i en stor bunke och tillsätt lite mer än hälften av vinägerblandningen.
3. Vänd försiktigt samman ris och vinäger. Smaka dig fram till din önskade styrka. Fläkta riset tills det är svalt.
4. Servera riset med topping och sjögräsblad.
Topping
1. Klipp noriarken i 4 delar.
2. Skiva och stek auberginen i olja. Salta och skär den sedan i bitar. Rosta den röda paprikan i grillen i ugnen.
3. Skala paprikan och skär den sedan i bitar. Smaksätt med lite salt. Skala och skiva avocadon. Stek sparrisen i lite olja. Tillsätt soja på slutet och låt vätskan ånga bort. Skär i mindre bitar.
4. Dela gurkan på längden och gröp ur den. Skär gurkan i tunna skivor. Salta lätt och krama gurkan tills vattnet börjar släppa
5. Hacka vitlök och salladslök. Blanda samman med gurkan och tillsätt sesamolja och sesamfrö. Skiva laxen i ca 5 mm tjocka skivor.
Laxtataki
1. Hacka laxen i små bitar. Hacka salladslök. Blanda samman med övriga ingredienser. Smaka av!