Sushi | Nigiri

Publicerat:
2012-10-24Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 10dlsushi ris eller grötris (rundkornigt ris)
- 10dlvatten
Vinägerblandning
- 1dlrisvinäger
- ¾dlsocker
- 1tsksalt
Nigiri
- färsk lax
- 16stfärska eller frysta Ishavsräkor
- 4stpilgrims musslor, frysta
- 1burk(ar)stenbitsrom
- 1burk(ar)tonfisk med vatten
- 1stavocado
- majonnäs
Maki
- gurka, avlånga stavar
- paprika, stavar
- 100gPhiladelphia ost
- 2skiva(or)kallrökt lax
- ruccola
Så lagar du
Att förbereda riset
1. Skölj riset noggrant i kallt vatten (5-6 gånger) tills sköljvattnet inte är så grumligt längre. Låt det sköljda riset stå i ett durkslag så att det rinner av en stund. Lägg sedan riset i en kastrull (helst i en teflonkastrull för att underlätta diskningen sedan) och tillsätt den exakta mängden vatten.
2. Låt det stå i minst 30 minuter (det kan också stå över natten i kylskåp) för att blötlägga riset.
3. Koka upp riset i en kastrull med lock på högsta värme först. När riset börjat koka dra ned till lägsta värme och koka 15 minuter. Om det kokar över så flytta kastrullen från spisen en liten stund (lyft ej locket under kokningen).
4. Efter kokning får riset stå utan värme, men med lock i cirka 15 minuter för att ånga riset.
5. Blanda alla ingredienser till vinägerblandning i ett glas och rör om så att sockret och saltet löser sig.
6. Häll upp riset på en ren ugnsform eller bricka. Sprid ut riset i ett jämt lager med hjälp av en träslev eller en matsked.
7. Tillsätt vinägerblandning i riset försiktigt, blanda riset hastigt med ena handen samtidigt som riset fläktas med t.ex. solfjäder i den andra handen.
8. Det tar cirka 10 minuter tills riset är ordentligt blandat och avsvalnat till fingertemperatur. Efter detta momentet får riset en fin glans och lagom sötma av vinägerblandningen.
9. Nu är riset färdigt att göra riskuddar och maki rullar!
Nigiri (kuddar med topping på)
1. Ta gärna engångsplasthandskar. Det underlättar rullningen.
2. Blöt händerna och ta en näve ris, ungefär lika stor som en köttbulle. Forma riset i en avlång rund form.
3. Ta lite av wasabi (grön pepparrot) och stryk den på fisken. Ta fisken och lägg ovan på risbollen och tryck lätt med pek- och långfinger. Topping som inte sitter på risbollen kan man fästa med en strimla nori runt kudden.