Sushi på surströmming

Publicerat:
2020-08-18Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 4-6stsurströmmingsfiléer, rensade
- 2mskteriyakisås
- 1msksesamfrön, rostade
- 1tskwasabi
- ½dlpicklade rädisor, i skivor
Ris
- 3dlsushiris
- 4dlvatten
- 4mskjapansk risvinäger
- 2mskströsocker
- 1tsksalt
- soja
Så lagar du
1. Börja med att skölja riset noga i kallt vatten. Lägg det sköljda riset i en kastrull och häll sedan på vattnet. Låt det sedan stå under lock ca 30 minuter. Skölj sedan riset ytterligare 5–6 gånger.
2. Ställ kastrullen på en platta och koka upp riset, sänk sedan värmen och sjud i ungefär 15 minuter på svag värme under lock. Låt vattnet koka in ordentligt.
3. Ta kastrullen åt sidan och låt riset stå 10 minuter under lock. Häll sedan upp riset i en lämplig skål.
4. Blanda ihop vinäger, socker och salt väl så att sockret löser upp sig.
5. Häll blandningen över riset och blanda varsamt med handen, gärna med en plasthanske som du fuktar i en liten vattenskål. Låt riset svalna ordentligt.
6. Forma riset till ovala bollar. Lägg sedan surströmmingsfiléerna på riset och pensla lätt med teriyakisås. Servera med wasabi, soja, sås eller teriyakisås och skivade, picklade rädisor.
Dryckesförslag
Alkoholfri öl, alkoholfri nubbe eller mjölk.