Svamp-panna med brysselkål och lagrad ost

Publicerat:
2023-11-08Grön och skön vardagsfavorit som blir färdig på nolltid. Det bästa med pyttipanna är ju just att det är en rätt som baseras på ”man tager vad man haver” så har du några rotfrukter som t ex morot, palsternacka eller rotselleri hemma som börjar sjunga på sista versen så går de givetvis fint att ersätta en del av potatisen med!
Ingredienser
4portioner
- 1kgfast potatis
- 1,5tsknymortlade kumminfrön
- smör
- 0,25purjolök
- 1klyfta(or)vitlök
- 250gfärsk brysselkål
- 250gfärsk svamp, t ex kantareller, trattkantareller eller skogschampinjon
- 2stsyrliga, fasta äpplen
- 1kruk(or)bladpersilja
- salt och svartpeppar
Till servering
- riven långlagrad ost, t ex västerbotten eller prästost
- 4stråa äggulor
Så lagar du
- Skala potatisen och skär den i centimeterstora tärningar.
- Strimla purjolök, hacka vitlök och kavrta brysselkålen.
- Rensa svampen och riv eller skär i mindre bitar.
- Kärna ur och skär äpplet i mindre tärningar.
- Hetta upp en stor stekpanna (eller 2 mindre) med smör och stek potatis och kummin på medelvärme i några minuter. Rör om då och då så inte potatisen bränns vid.
- Tillsätt övriga ingredienser förutom äpple och persilja i pannan och fräs tills löken är mjuk och potatisen börjar få lite färg och är mjuk.
- Tillsätt äpple och finhackad persilja och fräs i ytterligare någon minut.
- Smaka av och servera med generöst med riven ost och rå äggula.