Svampmosaik med bönor, majs och sambal mayo

Publicerat:
2020-03-19Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 170gchampinjoner på burk, eller färska om du har
- 100gostronskivling, egenodlad eller köpt färsk eller torkad, går att ersätta med burk svamp också
- 100gfryst bladspenat, går bra med torkad eller färsk också
- 1burk(ar)valfria bönor, ca 400 g
- 1tsksalt
- 1grönsaksbuljongtärning
- 100gmajskorn på burk eller frysta
- 1tskvitlökspulver, eller färsk vitlök
- 100gcocktailtomater på burk eller färska
- saft från en halv lime, går att använda koncentrat på flaska
- 3mskolivolja, eller annan matolja
- salt och peppar att smaka av med
Sambal-mayo
- 1msksambal oelek
- 2dlmajonnäs
- 1tskfarinsocker
- saft från en halv lime, går att använda koncentrat på flaska
- salt och peppar att smaka av med
- 1mskpaprikapulver
Så lagar du
1. Börja med att fräsa svampen och majsen i 1 msk olivolja.
2. Låt vätskan i svampen ånga bort så att svampen och majsen blir torr och får en fin gyllenbrun yta.
3. Slå på resten av olivoljan och fräs sedan resten av ingredienserna. Slå ner temperaturen på stekpannan och låt vätskan puttra ihop ordentligt utan att det bränns.
4. Smaka av med salt och peppar och servera direkt med sambal-mayo.
Sambal-mayo
Blanda samtliga ingredienser i en bunke smaka av med salt och peppar. Använder du färsk lime så spara och torka skalet, men inte de vita delarna som blir lite beska.
Tips
En bra grej då man både sparar lite pengar, miljö och kan ha då man sitter isolerad är en egen svampodling. Detta kan man köpa på nätet eller i välsorterade livsmedelsbutiker eller hos en trädgårdshandlare.
Du köper ett färdigt mycel så du bara behöver vattna med en sprayflaska ca 3 gånger per dag. Sedan tar det ca 1 vecka innan du kan börja skörda.