Svamprisotto

Svamprisotto

Publicerat:

Till en äkta italiensk risotto använder man vialoneris eller carnaroliris. Det odlas i Italien och är ett rundkornigt ris. Vialone räknas till det allra finaste. Viktigt när man gör risotto är att riskornen får behålla sin kärna så att det har tuggmotstånd kvar.

Ingredienser

6portioner

  • 2
    bananscharlottenlökar
  • 200g
    ca, svart trumpetsvamp, kantareller eller 250 g portabella eller skogschampinjoner
  • 2msk
    olivolja
  • 5dl
    carnaroli- eller vialoneris, 400 g
  • 2dl
    torrt, vitt vin
  • 1liter
    vatten
  • ½dl
    kycklingfond eller 2 hönsbuljongtärningar
  • 30g
    smör
  • 2-3dl
    riven parmesanost
  • ½tsk
    salt
  • 2krm
    nymald svartpeppar

Så lagar du

1. Finhacka löken. Rensa och skär svampen i bitar. Fräs lök och svamp i olivolja. Låt sedan riset fräsa med tills det är blankt och genomskinligt.

2. Tillsätt vinet och låt det koka in. Koka upp vatten och kycklingfond. Späd med lite buljong i taget allteftersom det kokar in. Låt koka på svag värme tills riskornen börjar bli mjuka men har en tydlig kärna kvar, det tar ca 20 min. Tillsätt smöret och parmesanosten. Smaka av med salt och peppar.

Dela det här receptet med dina vänner!