Svamprisotto

Publicerat:
2012-10-24Till en äkta italiensk risotto använder man vialoneris eller carnaroliris. Det odlas i Italien och är ett rundkornigt ris. Vialone räknas till det allra finaste. Viktigt när man gör risotto är att riskornen får behålla sin kärna så att det har tuggmotstånd kvar.
Ingredienser
6portioner
- 2bananscharlottenlökar
- 200gca, svart trumpetsvamp, kantareller eller 250 g portabella eller skogschampinjoner
- 2mskolivolja
- 5dlcarnaroli- eller vialoneris, 400 g
- 2dltorrt, vitt vin
- 1litervatten
- ½dlkycklingfond eller 2 hönsbuljongtärningar
- 30gsmör
- 2-3dlriven parmesanost
- ½tsksalt
- 2krmnymald svartpeppar
Så lagar du
1. Finhacka löken. Rensa och skär svampen i bitar. Fräs lök och svamp i olivolja. Låt sedan riset fräsa med tills det är blankt och genomskinligt.
2. Tillsätt vinet och låt det koka in. Koka upp vatten och kycklingfond. Späd med lite buljong i taget allteftersom det kokar in. Låt koka på svag värme tills riskornen börjar bli mjuka men har en tydlig kärna kvar, det tar ca 20 min. Tillsätt smöret och parmesanosten. Smaka av med salt och peppar.