Ingredienser
3 - 4portioner
- 4stfasta päron
- 4dlsvartvinbärssaft koncentrat
- 5dlvatten
- 1 ½dlråsocker
- 1stvaniljstång
- 4stäggulor
- 1dlflorsocker
- 4dlvispgrädde
Havreflarn
- ca 100gsmör
- 3dlhavregryn
- 1stägg
- 1 ½dlsocker
- 1mskvetemjöl
- 1tskbakpulver
Så lagar du
1. Vispa grädden.
2. Vispa äggulor med märgen av halva vaniljstången och florsocker.
3. Vänd ihop alltsammans.
4. Fodra 4 små portionsformar eller en avlång brödform med plastfilm.
5. Häll i parfaitsmet i formen.
6. Ställ i frysen minst 3–4 timmar. Lossa på plasten och stjälp upp parfaiten.
7. Koka upp ingredienserna till lagen, vatten, svartvinbärssaft, råsocker samt resterande vanilj i ca 5 minuter.
8. Skala och ansa päronen ta inte bort kärnhuset
9. Lägg i päronen, sjud under lock i ca 10 minuter tills att päronen är al dente.
10. Tag kastrullen från värmen och låt päronen svalna i lagen, gärna över natten.
11. Skär ner päronen i mindre bitar.
12. Ett tips är att koka ner päron lagen till en sirap att ha till t ex pannkakorna.
Havreflarn
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret i en kastrull tillsätt havregrynen.
3. Blanda ihop vetemjöl samt bakpulver.
4. Vispa ägg och socker till pösigt.
5. Blanda samman allt.
6. Klicka ut ca 1 tsk per flarn på bakpapper och baka av i ugn i ca 6–7 minuter.
Upplägg
Ställ parfaiten i en djuptallrik, lägg i päronen samt lite av lagen. Garnera med havreflarn.