Svartvinbärkokta päron med vaniljparfait samt havreflarn

Svartvinbärkokta päron med vaniljparfait samt havreflarn

Publicerat:

Ingredienser

3 - 4portioner

  • 4st
    fasta päron
  • 4dl
    svartvinbärssaft koncentrat
  • 5dl
    vatten
  • 1 ½dl
    råsocker
  • 1st
    vaniljstång
  • 4st
    äggulor
  • 1dl
    florsocker
  • 4dl
    vispgrädde

Havreflarn

  • ca 100g
    smör
  • 3dl
    havregryn
  • 1st
    ägg
  • 1 ½dl
    socker
  • 1msk
    vetemjöl
  • 1tsk
    bakpulver

Så lagar du

1. Vispa grädden.

2. Vispa äggulor med märgen av halva vaniljstången och florsocker.

3. Vänd ihop alltsammans.

4. Fodra 4 små portions­formar eller en avlång brödform med plastfilm.

5. Häll i parfaitsmet i formen.

6. Ställ i frysen minst 3–4 timmar. Lossa på plasten och stjälp upp parfaiten.

7. Koka upp ingredienserna till lagen, vatten, svartvinbärssaft, råsocker samt resterande vanilj i ca 5 minuter.

8. Skala och ansa päronen ta inte bort kärnhuset

9. Lägg i päronen, sjud under lock i ca 10 minuter tills att päronen är al dente.

10. Tag kastrullen från värmen och låt päronen svalna i lagen, gärna över natten.

11. Skär ner päronen i mindre bitar.

12. Ett tips är att koka ner päron lagen till en sirap att ha till t ex pannkakorna.

Havreflarn

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Smält smöret i en kastrull tillsätt havregrynen.

3. Blanda ihop vetemjöl samt bakpulver.

4. Vispa ägg och socker till pösigt.

5. Blanda samman allt.

6. Klicka ut ca 1 tsk per flarn på bakpapper och baka av i ugn i ca 6–7 minuter.

Upplägg

Ställ parfaiten i en djuptallrik, lägg i päronen samt lite av lagen. Garnera med havreflarn.

Dela det här receptet med dina vänner!