Svartvinbärssaft

Publicerat:
2020-09-01Tillagningstid:
Få saker är så lyxiga som egenkokt vinbärssaft. Perfekt till fikat eller som måltidsdryck. /Susanne
Ingredienser
- 5litersvarta vinbär
- 2½litervatten
- 5dlströsocker per liter saft
- 1vaniljstång, delad och urskrapad
Så lagar du
1. Skölj bären.
2. Koka upp bär, vatten och vanilj.
3. Låt koka 10 minuter, mosa bären med en potatisstöt.
3. Häll av i silduk. Mät saften, häll tillbaka i kastrullen och koka upp tillsammans med socker.
4. Låt sjuda 10 minuter, skumma om det behövs.
5. Häll på väl rengjorda flaskor, förslut och förvara svalt.
Tips
Om du behöver förvara saften länge kan du tillsätta natriumbensoat (konserveringsmedel) Instruktioner finns på förpackningen. Det går också bra att frysa saften i plastpåsar eller matlådor.