Sweet potato pie

Publicerat:
2022-10-20Tillagningstid:
Ingredienser
6portioner
Mördeg
- 250gmjöl
- 170gkallt tärnat smör
- 70gflorsocker
- 1nypa(or)salt
- 1stägg
Fyllning
- 500gsötpotatis
- 115gosaltat, mjukt smör
- 200gfarinsocker
- 120mlgrädde
- 2ststora ägg
- 2mskmjöl
- 1tskvaniljextrakt
- 1tskkanel
- 1/2tskriven muskot
- 1/4tskmald kryddnejlika
- 1tskmald ingefära
- 1/2tsksalt
Så lagar du
Till pajdegen:
1. smula ner smöret i mjölet tillsammans med florsocker, vaniljsocker och salt.
2. Tillsätt ägget och samla ihop degen snabbt, - den får inte knådas.
3. Låt degen vila en timme i kylen.
Till fyllningen:
4. koka potatisen med skalet på i ca. 45 minuter, tills de är helt mjuka.
5. Kyl potatisen under rinnande vatten och riv av skalet.
6. Skiva potatisen grovt och lägg i en mixerskål tillsammans med smöret, mosa potatisen och smöret med en stavmixer tills blandningen är slät.
7. Tillsätt de övriga ingredienserna och rör tillsammans väl.
8. Kavla ut pajdegen och lägg i en pajform, häll i fyllningen och grädda pajen i 180 grader i 50-60 minuter tills fyllningen stelnat.
9. Låt svalna innan servering.
10. Servera med vispad grädde.