Syrenmarängsviss

Publicerat:
2020-09-09Förberedelsetid:
Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
Syrensocker
- 3dlströsocker
- 3-4stsyrenblomsklasar
Gatkamomill-grädde
- 4dlvispgrädde
- 5-10stblommande gatkamomillstjälkar
Vilda maränger
- 3stäggvitor
- 3dlsyrensocker
- ½tskvinäger eller citronsaft
Till servering
- jordgubbar
Så lagar du
Syrensocker
1. Dra av blommorna från blomklasen och lägg dem i en skål tillsammans med sockret. Mixa så blommorna finfördelas.
Gatkamomill-grädde
1. Skölj gatkamomillen och lägg på en handduk att torka upp. Häll upp grädden i en skål. Lägg i gatkamomillen och ställ skålen i kylskåp över dagen. Sila bort blommorna.
Syrenmaränger
1. Sätt ugnen på 125 grader.
2. Vispa äggvitan med elvisp till ett fast skum i en bunke. Vispa ned syrensockret, lite i taget, och vinägern/citronsaften, till en styv maräng.
3. Fyll en sprits med smeten och spritsa ut maränger på en plåt med bakplåtspapper.
4. Grädda mitt i ugnen i 35 minuter. Marängerna får gärna vara lite sega inuti. Låt svalna.
Servering
1. Vispa gatkamomill-grädden fluffig.
2. Lägg en handfull jordgubbar i botten på varje skål. Låt några maränger vila ovanpå. Klicka på rikligt med grädde. Strö några blommor ovanpå.
3. Serveras med fördel i en solig berså!