Syrlig äppelpaj med crème fraiche

Publicerat:
2023-11-06Tillagningstid:
Läcker äppelpaj på klassisk fransk pajdeg som ger en riktigt mör och frasig pajbotten. Lägg äppelskivorna tätt för en ännu saftigare paj.
Ingredienser
8portioner
Pâte brisée (fransk pajdeg)
- 100gsaltat smör
- 3dlvetemjöl
- 2-3mskkallt vatten
Äppelpaj
- 1sats(er)pajdeg
- 3ägg
- 3dlcreme fraiche
- 1 ½-2tskvaniljsocker
- 5-7äpplen
Så lagar du
Pâte brisée (fransk pajdeg)
- Tärna smöret. Nyp ihop smöret tillsammans med vetemjöl. Tillsätt vattnet och knåda till en boll.
- Täck med plastfolie och låt vila minst 30 minuter i kylskåp.
Äppelpaj
- Gör pajdegen.
- Skala och klyfta äpplena tunt.
- Kavla ut degen 5-10 mm tjock och klä en smord och mjölad form. Nagga lätt med en gaffel utan att sticka genom degen.
- Rada äppelklyftorna i täta ringar i pajskalet, ju mera frukt desto godare paj.
- Vispa ihop crème fraiche, ägg och vaniljsocker och bre ut över äppelklyftorna. Grädda genast i 200 grader, i cirka 30 minuter.
Tips för en mör och frasig pajbotten
- För det första ska smöret eller margarinet vara kylskåpskallt. Degen ska bara snabbt nypas ihop till en smulig deg med fingertopparna, så snabbt att smöret inte smälter av kroppsvärmen.
- Med en liten skvätt vatten knådar man degen bara precis så länge att den tar ihop. Knådar man för länge blir degen elastisk och då blir pajskalet segt.
- När degen är klar är det bra att den får vila i kylen minst en halvtimme. Man kan förbereda degen många timmar på förhand.
- När degen vilat klart får man bäst resultat om man kavlar ut degen på lätt mjölat bord. När man kavlar skiktar sig fettet i degen så den nästan blir smördegslik. Sedan naggar man degen helt lätt, det skall inte bli hål i pajskalet. Sedan är det bara att fylla efter smak.