Syrlig citronpaj

Syrlig citronpaj

Publicerat:

Tillagningstid:

Sötsyrlig citronpaj är en fantastisk avslutning på en middag. Blir ännu godare om den görs en dag i förväg.

Ingredienser

8 - 10portioner

Pajskal

  • 125g
    kallt smör
  • 2msk
    florsocker
  • 3dl
    vetemjöl
  • 1
    äggula

Fyllning

  • 3
    citroner
  • 3
    ägg
  • 2dl
    socker
  • 1dl
    vispgrädde

Kanderade citronskivor

  • 2
    citroner
  • 2dl
    vatten
  • 2dl
    strösocker + extra till garnering

Till servering

  • 2dl
    vispgrädde

Så lagar du

Kanderade citronskivor

1. Tvätta citronerna och skär i tunna skivor. Ta bort kärnorna.

2. Koka upp vatten och socker till sockret löst sig och lagen blivit lite simmig. Låt citronskivorna sjuda i lagen cirka 20 minuter. Lägg dem sedan på ett smörpapper och strö över rikligt med strösocker när de svalnat.

Pajskal

1. Skär smöret i kuber och lägg i en matberedare tillsammans med florsocker, vetemjöl och äggula. Kör till en deg.

2. Tryck ut i en pajform med löstagbar kant. Låt stå i kylskåp cirka 20 minuter.

3. Sätt ugnen på 200 °C. Tag ut pajformen, picka botten med en gaffel och förgrädda sedan i 10 minuter.

Fyllningen

1. Tvätta citronerna, finriv skalet av en, och pressa saften ur samtliga.

2. Vispa samman ägg, socker och grädde i en bunke. Tillsätt det finrivna citronskalet och saften.

3. Häll i det förgräddade pajskalet och grädde i ytterligare 25 minuter. Låt svalna.

Servering

Garnera med de kanderade citronskivorna och servera med lättvispad grädde.

Dryckestips

Calvet Réserve du Ciron 2013, Frankrike
Nr 4029, 99 kronor (37,5 cl)

Dela det här receptet med dina vänner!