Syrlig citronpaj

Publicerat:
2016-05-06Tillagningstid:
Ingredienser
8 - 10portioner
Pajskal
- 125gkallt smör
- 2mskflorsocker
- 3dlvetemjöl
- 1äggula
Fyllning
- 3citroner
- 3ägg
- 2dlsocker
- 1dlvispgrädde
Kanderade citronskivor
- 2citroner
- 2dlvatten
- 2dlströsocker + extra till garnering
Till servering
- 2dlvispgrädde
Så lagar du
Kanderade citronskivor
1. Tvätta citronerna och skär i tunna skivor. Ta bort kärnorna.
2. Koka upp vatten och socker till sockret löst sig och lagen blivit lite simmig. Låt citronskivorna sjuda i lagen cirka 20 minuter. Lägg dem sedan på ett smörpapper och strö över rikligt med strösocker när de svalnat.
Pajskal
1. Skär smöret i kuber och lägg i en matberedare tillsammans med florsocker, vetemjöl och äggula. Kör till en deg.
2. Tryck ut i en pajform med löstagbar kant. Låt stå i kylskåp cirka 20 minuter.
3. Sätt ugnen på 200 °C. Tag ut pajformen, picka botten med en gaffel och förgrädda sedan i 10 minuter.
Fyllningen
1. Tvätta citronerna, finriv skalet av en, och pressa saften ur samtliga.
2. Vispa samman ägg, socker och grädde i en bunke. Tillsätt det finrivna citronskalet och saften.
3. Häll i det förgräddade pajskalet och grädde i ytterligare 25 minuter. Låt svalna.
Servering
Garnera med de kanderade citronskivorna och servera med lättvispad grädde.
Dryckestips
Calvet Réserve du Ciron 2013, Frankrike
Nr 4029, 99 kronor (37,5 cl)